Przejdź do treści

Koreańskie placki z kimchi – Kimchi Jun

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Koreańskie placki z kimchi (Kimchi Jun)
Koreańskie placki z kimchi - Kimchi Jun można wykonać w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem pokrojonego, gotowanego mięsa lub owoców morza np. krewetek. To popularne danie koreańskie jest proste i nie wymaga nakładu pracy ale do jego przygotowania niezbędne jest kimchi (koreańska kiszona kapusta z chili). Kimchi można nabyć w puszce w naszym sklepiku lub przygotować samodzielnie według przepisu z naszej strony (zob. przepis na kimchi). Danie jest ostre w smaku, jego ostrość można ewentualnie złagodzić zmniejszając ilość użytego kimchi.
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Przekąski
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 szklanka kimchi grubo posiekanej na 2 cm kawalki
  • 3 łyżki soku z kimchi
  • 1 szklanka wody
  • 1 szt. jajka
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli do smaku
Dodatki:
  • 2 łodyżki cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • miseczka sosu sojowego do polania
Rodzaj dania Przekąski
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 szklanka kimchi grubo posiekanej na 2 cm kawalki
  • 3 łyżki soku z kimchi
  • 1 szklanka wody
  • 1 szt. jajka
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli do smaku
Dodatki:
  • 2 łodyżki cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • miseczka sosu sojowego do polania
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. W misce wymieszać obie mąki, następnie dodać pozostałe składniki na ciasto. Roztrzepać przy pomocy widelca lub miksera na gładkie, jednolite ciasto.
  2. Dodać pokrojoną kapustę kimchi i sos z kimchi, starannie wszystko wymieszać.
  3. Kłaść porcjami na rozgrzany olej smażąc z obu stron małe, rumiane placuszki.
    Koreańskie placki z kimchi - Kimchi Jun
  4. Podawać posypane dymką z dodatkiem sosu sojowego (do polania)
    Koreańskie placki z kimchi - Kimchi Jun
Udostępnij ten przepis