Przepis na Makaron Shirataki z piersią kurczaka
Makaron Shirataki z piersią kurczaka to dietetyczne i bardzo smaczne danie wykorzystujące bardzo niskokaloryczny makaron. Shirataki to wyjątkowy japoński makaron o niezwykłych właściwościach. Wyrabia się go z korzenia japońskiej byliny zwanej Konjac. Nazwa tego makaronu znaczy "biały wodospad", sprzedaje się go w wodnej zawiesinie w plastikowych opakowaniach. Największą zaletą tego makaronu jest jego niska kaloryczność (13kcal/100g), dlatego doceniany jest w dietach odchudzających. Zawiera także dużo jedynego w swoim rodzaju rozpuszczalnego w wodzie błonnika Glukomannan, który ułatwia trawienie ale także reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 paczka makaronu shirataki o dowolnym kształcie
- 250 g piersi kurczaka
- 2 cm świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 1/2 szt. marchewki pokrojonej w cienkie, ukośne plasterki
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 2 szt. cebuli dymki cebulka pocięta w pólplasterki, szczypior ukośnie w 2cm kawałki
- 1/2 szt. białej rzodkwi pokrojonej w cienkie plastry
- 1/2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sos:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki wina ryżowego lub białego wytrawnego wina
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka sosu chili
- 1/2 łyżki cukru brązowego
Składniki
Sos:
|
Sposób przygotowania
- Mięso pokroić w cienkie plasterki 2x3 cm. Składniki sosu wymieszać z sobą do momentu rozpuszczenia cukru.
- Rozgrzać wok, wlać olej, wrzucić imbir i kurczaka. Smażyć mieszając przez 2 minuty aż mięso zmieni kolor.
- Wsypać szczypior dymki i wlać przygotowany wcześniej sos.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1943)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (229)
- Sosy (23)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (8)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz