Przepis na Temaki sushi z tempurą z dorsza
Temaki sushi z tempurą z dorsza to sushi w kształcie rożków, zwijane w rękach. Głównym dodatkiem do tego temaki sushi jest rodzimy dorsz usmażonego w panierce tempura. Temaki sushi należy zjadać bezpośrednio po zrobieniu ponieważ płaty nori szybko łapią wilgotność i danie traci chrupkość. Temaki sushi możemy zaserwować podczas mniej oficjalnych przyjęć jak wizyta przyjaciół i zachęcić gości do samodzielnego zwijania rożków i komponowania własnych wypełnień, będzie to niewątpliwe uatrakcyjnienie imprezy.
Czas przygotowania | 45 minut |
Porcje |
rożków |
Składniki
- 5 płatów wodorostów nori przeciętych na pół
- 1 szklanka ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
- 1 szt. filetu z dorsza dużego
- 1 szklanka mąki do tempury
- 3 szt. rzodkiewki pokrojonej w zapałkę
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki wasabi
- 1/2 szt. marchewki posiętej w długie, cienkie słupki
- 10 listków sałaty kruchej
- kilkanaście łodyżek cebuli dymki o długości 10 cm
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
- 2 łyżki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Pokrojoną rzodkiewkę wymieszać z majonezem, olejem sezamowym i wasabi.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1564)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz