Przejdź do treści

Polędwiczki z kurczaka ze śliwkami

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Polędwiczki z kurczaka ze śliwkami
Polędwiczki z kurczaka ze śliwkami to błyskawiczne, efektowne i pyszne danie, które można podawać z powodzeniem podczas uroczystych okazji. Polędwiczki można zastąpić piersią kurczaka ale wtedy mięso nie jest już tak delikatne i miękkie.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 20 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 400 g polędwiczek z kurczaka ewentualnie piersi kurczaka
  • 2 szt. śliwek czerwonych okrągłe, niezbyt miękkie, pokrojone w ósemki
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
  • 4 łyżki sosu śliwkowego
  • 1 łyżka sosu hoisin
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • 4 łyżki cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • 1/2 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
Dodatek:
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 20 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 400 g polędwiczek z kurczaka ewentualnie piersi kurczaka
  • 2 szt. śliwek czerwonych okrągłe, niezbyt miękkie, pokrojone w ósemki
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
  • 4 łyżki sosu śliwkowego
  • 1 łyżka sosu hoisin
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • 4 łyżki cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • 1/2 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Polędwiczki pokroić w paski, zalać marynatą i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
  2. W woku rozgrzać olej. Wrzucić kurczaka i smażyć mieszając około 3 minut (aż zmieni kolor), następnie dodać śliwki, czosnek, sos śliwkowy, sos hoisin i sos chili. Smażyć na średnim ogniu mieszając.
    Polędwiczki z kurczaka ze śliwkami
  3. Po 4 minutach smażenia dodać dymkę, krótko przemieszać i podawać potrawę gorącą w towarzystwie ryżu jaśminowego.
    Polędwiczki z kurczaka ze śliwkami
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *