Kurczak generała Tso nowa wersja
Kurczak generała Tso z dodatkiem sosu ostrygowego – orientalne danie o głębokim smaku umami, idealne na obiad!
Kurczak generała Tso z dodatkiem sosu ostrygowego – orientalne danie o głębokim smaku umami, idealne na obiad!
Dorayaki to japońskie naleśniki składające się z dwóch puszystych, lekko miodowych placków, które otulają bogate nadzienie. Tradycyjnie wypełnione są słodką pastą z czerwonej fasoli adzuki,… Dowiedz się więcej »Naleśniki Dorayaki z kremem i truskawkami
Panang curry to wyjątkowe tajskie danie na bazie pasty curry panang, która jest tą łagodniejszą i mniej ostrą w porównaniu do innych past curry. Danie… Dowiedz się więcej »Panang curry z wieprzowiną, pędami bambusa i bakłażanem
Spring rolls to lekka przekąska, która jest bardzo popularna na ulicznych straganach Azji. Przygotowuje się je używając arkuszy z papieru ryżowego. W odróżnieniu od tradycyjnych… Dowiedz się więcej »Spring rolls z mięsem i warzywami
Mango Sticky Rice to bardzo popularny tajski deser z ryżu kleistego z dodatkiem sosu kokosowego i owoców mango…w naszej wersji również z dodatkiem słodkich owoców… Dowiedz się więcej »Tajski deser kokosowy z mango (Mango Sticky Rice)
Klasyka kuchni tajskiej, czyli słynna ostro-kwaśna zupa Tom Yum, o znakomitym smaku i aromacie. W najnowszym przepisie dodaliśmy do zupy pokrojone kawałki młodego jackfruita (dodatkowa… Dowiedz się więcej »Tajska zupa Tom Yum z młodym jackfruitem i kawałkami kurczaka w Panko.
Panang curry z kalafiora to kolejne tajskie danie w głębokim sosie z mleka kokosowego. Tym razem do przygotowania dania użyłem mało znanej pasty curry Panang, która jest najłagodniejszą odmianą pasty curry. Stosunkowo niska pikantność powoduje, że pasta Panang jest idealnym rozwiązaniem dla osób nie przepadających za ostrością a chcących zakosztować urzekających tajskich smaków.
Panang curry z kalafiora jest daniem jarskim, zawiera jednak ukochany przez Tajów sos rybny, który wegetarianie i weganie powinni zastąpić tajskim sosem sojowym. Jak wszystkie dania curry w głębokim sosie tak i to najlepiej smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym.
Makaron ryżowy z warzywami stir-fry to w pełni wegetariańskie, błyskawiczne tajskie danie z woka. Cieniutkie kluski ryżowe z dużo ilością krótko smażonych warzyw, doprawione sosem sojowym i ostrym tajskim sosem chili. Dzięki krótkiemu smażeniu z użyciem minimalnej ilości oleju dania z woka stir-fry są zdrowe, świeże i błyskawiczne w przygotowaniu.
Makaron ryżowy jest łatwo przegotować i wtedy zamiast jędrnego makaronu otrzymujemy ryżową ciapę. Aby niknąć takiej sytuacji, przed dodaniem do woka, makaronu nie gotujemy tylko wstępnie namaczamy. Dzięki temu podczas smażenia w woku makaron dojdzie i będzie w sam raz. Makaron ryżowy z warzywami stir-fry możemy podać jako wegetariańskie danie główne, szybką przekąskę a także jako dodatek do innych dań.
Pieczone warzywa w marynacie sojowej to bardzo łatwe do przygotowania danie wegetariańskie w stylu japońskim. Warzywa marynuje się w słono-kwaśno-słodkiej marynacie sojowej a następnie piecze krótko w piekarniku. Tak przygotowane danie jest smaczne, zdrowe i niskokaloryczne. Pieczone warzywa w marynacie sojowej mogą być podane jako wegetariańskie danie główne z dodatkiem ryżu kleistego lub jako warzywny dodatek do innych dań.
Zielone curry z warzyw to wegetariańska wersja popularnego tajskiego dania w głębokim pikantnym sosie z mleka kokosowego. Bardzo smaczne i pożywne danie, które możemy wykonać w kilka minut. W przepisie podajemy pełen proces wykonania zielonej pasty curry, którą w wersji szybkiej możemy zastąpić gotową zieloną pastą curry. Do wykonania dania użyliśmy kilka rodzajów warzyw, jednak wy możecie zmodyfikować ten zestaw według swoich preferencji. Zielone curry z warzyw zawiera dużą ilość bardzo smacznego sosu, który znakomicie smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym.