Przepis na Mule w zielonym curry (by M. Klimczak)
Mule w zielonym curry to klasycznie wykonane tajskie curry, pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu. Owoce morza w głębokim sosie z mleka kokosowego, zieloną pastą curry, sosem rybnym i cukrem palmowym. Serwowane ze sporą ilością świeżej kolendry. Potrawa lekko pikantna (choć ostrość można regulować wg, gustu) w gęstym kokosowym sosie o niepowtarzalnym aromacie tajskich przypraw i idealnie zbalansowanym słodko-słonym smaku. Idealnie smakują z dodatkiem gotowanego ryżu jaśminowego.
Mule w zielonym curry to przepis uniwersalny, pasujący do wszelkiego rodzaju owoców morza. Zamiast omułków w skorupach możemy zastosować krewetki, małże bez muszli, ośmiorniczki, filet rybny etc.
Mule w zielonym curry to przepis uniwersalny, pasujący do wszelkiego rodzaju owoców morza. Zamiast omułków w skorupach możemy zastosować krewetki, małże bez muszli, ośmiorniczki, filet rybny etc.
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 kg muli (świeże mule są zamknięte)
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka pasty curry zielonej lub więcej według gustu
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki cukru palmowego
- 4 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka pasty tamaryndowej
- pęczek świeżej kolendry
- kilka ćwiartek limonki
Dodatek:
- 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- W woku lub rondlu podgrzewamy łyżkę mleka kokosowego aż zrobi się śmietanka. Na śmietance rozpuszczamy pastę curry i dodajemy czosnek, imbir, pastę z trawy, cukier, sos rybny i pastę z tamaryndowca.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1575)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (11)
- Makaron, ryż, mąka (28)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (20)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (12)
- Herbata, napoje (9)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (189)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (27)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (17)
- [+]Kuchnia indyjska (88)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (20)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (149)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (15)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (37)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
- Inne (1)
Dodaj komentarz