Przejdź do treści

Mule w zielonym curry (by M. Klimczak)

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Mule w zielonym curry (by M. Klimczak)
Mule w zielonym curry to klasycznie wykonane tajskie curry, pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu. Owoce morza w głębokim sosie z mleka kokosowego, zieloną pastą curry, sosem rybnym i cukrem palmowym. Serwowane ze sporą ilością świeżej kolendry. Potrawa lekko pikantna (choć ostrość można regulować wg, gustu) w gęstym kokosowym sosie o niepowtarzalnym aromacie tajskich przypraw i idealnie zbalansowanym słodko-słonym smaku. Idealnie smakują z dodatkiem gotowanego ryżu jaśminowego.

Mule w zielonym curry to przepis uniwersalny, pasujący do wszelkiego rodzaju owoców morza. Zamiast omułków w skorupach możemy zastosować krewetki, małże bez muszli, ośmiorniczki, filet rybny etc.
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Porcje
osoby
Składniki
Dodatek:
Porcje
osoby
Składniki
Dodatek:
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. W woku lub rondlu podgrzewamy łyżkę mleka kokosowego aż zrobi się śmietanka. Na śmietance rozpuszczamy pastę curry i dodajemy czosnek, imbir, pastę z trawy, cukier, sos rybny i pastę z tamaryndowca.
  2. Dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Do woka dorzucamy muszle, przykrywamy, potrząsamy i gotujemy 3 minuty aż muszle się otworzą. Podajemy posypane kolendrą z limonką do skropienia.
    Mule w zielonym curry
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *