Przejdź do treści

czosnku

Krewetki smażone z wakame stir-fry

Ocena ze starego portalu: 4,88 / 8 ocen

To danie to mój własny pomysł oparty na znalezionym w internecie przepisie na sałatkę krewetkowo-wakame. W daniu tym użyłem glony wakame, które odkryłem niedawno (szukając produktów do mojego sklepiku) i od pierwszej chwili zachwyciłem się nimi. Wakame prawie nie zawierają kalorii, dodatkowo zawierają związek pomagający spalać tkankę tłuszczową, są także bogatym źródłem jodu i wapnia, świetnie smakują a do tego są maksymalnie proste w użyciu np. wystarczy wrzucić łyżkę ciętych wakame do dowolnej zupy i po minucie zupa wypełnia się zielonymi płatkami glonów. Danie ma ciekawy smak dzięki użyciu słodkiego sosu chili i soku z cytryny. Można podać solo, a także z ryżem japońskim lub jako składniki kilkudaniowego posiłku.

Makaron sojowy z wołowiną i warzywami

Makaron sojowy z wołowiną i warzywami

Ocena ze starego portalu: 4,94 / 17 ocen

Oryginalne koreańskie danie. Do jego przygotowania niezbędna jest koreańska pasta chili (gochujang), które ma tak specyficzny smak, że nie można ją zastąpić żadnym innym składnikiem – na szczęście jest dostępna w naszym sklepie. Świetne danie, ostre, lekko słodkie o specyficznym smaku nadanym przez gochujang. Możemy podawać je solo lub jako jedno z dań chińsko-koreańskiego obiadu/przyjęcia.