Przejdź do treści

czosnku

Ryba w żółtym mleczku kokosowym

Ryba w żółtym mleczku kokosowym

Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen

Ryba w żółtym mleczku kokosowym to pyszne tajskie danie rybne, lekko ostre, bardzo łatwe do przygotowania. Zazwyczaj w daniach tajskich rybę podaje się w większych kawałkach, mniej więcej 5x10cm ale ja preferuje małe kawałki (mięso jest bardziej nasycone sosem), ale wy możecie pociąć jak wam się podoba. Do tego dania użyłem mojej ulubionej ryby halibuta (no może drugiej ulubionej po nigdzie-niedostępnym torbucie), jest on jednak tak kruchy, że trudno po gotowaniu utrzymać go w całych kawałkach. Jeżeli chcecie mieć w sosie całe, duże kawałki ryby to lepiej użyć jakąś jędrniejszą rybę np. dorsza albo tilapię.

Wołowina smażona z papryką i porem

Ocena ze starego portalu: 4,8 / 5 ocen

Wołowina smażona z papryką i porem to danie kuchni koreańskiej. Do przygotowania tego dania należy użyć chudej wołowiny, najlepsza jest polędwica (niestety bardzo droga) ale inne chude kawałki wołowiny też się nadają. Ja użyłem dużo tańszej chudej wołowiny bez kości, która po pocięciu w cieniutkie paski była miękka i bardzo smaczna. Uwaga: w Korei nie przykłada się tak dużego znaczenia do smażenia na woku i często używa się patelni, jednak wok zapewnia szybsze smażenie na mniejszej ilości tłuszczu, dodatkowo z patelni podczas smażenia z mieszaniem łatwo wypadają składniki.

Sajgonki po chińsku Chun-chan / Przepis internauty

Sajgonki po chińsku Chun-chan to jedna z najsłynniejszych specjalności kuchni kantońskiej i chińskiej w ogóle. Można je faszerować mięsem, rybą, warzywami. Są smażone w dużej ilości tłuszczu. W Chinach sprzedaje się je dosłownie na każdym kroku, za grosze. Do ich przygotowania możemy użyć przygotowane własnoręcznie placki z maki pszennej lub gotowy papier ryżowy.

Indyjskie curry z bakłażana

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny

Bardzo smaczne wegetariańskie curry na bazie bakłażana. Nie polecam przygotowania z użyciem niedojrzałych pomidorów, danie jest wtedy zbyt kwaśne, lepiej użyć pomidorów z puszki. W zależności od upodobań możemy zastosować curry madras łagodną lub ostrą.

Kurczak z orzechami ziemnymi / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny

Próbowałem wiele z dań chińskich, ale ten przepis mnie powalił. Jeśli nie lubicie ostrości pomińcie chilli i pieprz syczuański. Ja lubię więcej “sałaty” w posiłkach więc daję duuużo więcej pora do potrawy, czasami prawie całego 🙂

Gulasz z kurczaka z sosem Hot Bean

Ocena ze starego portalu: 4,90 / 10 ocen

Pierwszy raz przygotowałem to danie na imprezę Sylwestrową kilka lat temu. Zapomniałem o kurczaku i bardzo się rozgotował, nawet wahałem się czy go nie dać pieskowi i zrobić od nowa. Dokończyłem jednak z rozgotowanym kurczakiem i otrzymałem bardzo fajny efekt, mięso rozpadło się na włókna i bardzo wszystkim smakowało. Od tej pory jest to moje ulubione danie „imprezowe”, znakomite na porannego kaca:). Do dania można też dołożyć grzyby mun, dodają kontrastującej chrupkości. Zamiast sosu Hot Bean można zastosować z bardzo dobrym efektem koreański Gochujang. Żeby nie przesadzić z ostrością, proponuję zacząć od 3 łyżek, spróbować i ewentualnie dodać więcej, ja użyłem 5 łyżek i było dla mnie w sam raz.

Chirashi sushi z kurczakiem teriyaki

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 9 ocen

Chirashi sushi to najprostsza do wykonania odmiana sushi podawana na talerzu (nie wymaga formowania ryżu w kulki ani rulony), coś w rodzaju sałatki ryżowej, bardzo popularnej na lunch. Główne składniki układa się zazwyczaj na ryżu, ale można je też wymieszać z ryżem (powstanie wtedy tzw. gomoko sushi). Do chirashi sushi możemy użyć podobnie jak do innych sushi ryb, krewetek, warzyw a także mięsa i innych składników, ograniczeniem jest tylko nasza fantazja i smak. Przy serwowaniu chirashi sushi powinniśmy szczególną uwagę zwrócić na elegancki sposób podania na talerzu/w miseczce.

Poories z krewetkami i szpinakiem / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena

Poories z krewetkami i szpinakiem to jedna z moich ulubionych potraw hinduskich. Może być podana jako przystawka albo danie główne. Najlepsze do tej potrawy są krewetki tygrysie ale można je spokojnie zastąpić o wiele tańszymi zwykłymi krewetkami. Potrawa na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowana ale nie jest. Po pierwszym zrobieniu już idzie łatwo i jest pyszna.

Pulpeciki serowe z groszkiem Matar panir

Pulpeciki serowe z groszkiem Matar panir

Pulpeciki serowe z groszkiem Matar panir to indyjskie wegetariańskie danie w głębokim sosie z użyciem sera domowej roboty tzw. panir. Jest on bardzo prosty do przygotowania zob. <a href=”http://www.kuchnieorientu.pl/przepis/ser-z-mleka-krowiego-panir/” target=”_blank”>przepis na panir</a>, a wykonanie własnoręczne sera daje dużą satysfakcję (szczególnie tym, którzy myśleli, że ser można tylko i wyłącznie kupić w sklepie:). Do przygotowania dania użyliśmy (a właściwie Kasia użyła) świeżych pomidorów i to był błąd bo zimowe pomidory są bardzo kwaśne i mocno zakwasiły potrawę, dlatego w okresie jesień-zima zdecydowanie lepiej użyć dojrzałe, słodkie pomidory z puszki.