Przepis na Chirashi sushi z kurczakiem teriyaki
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 9 ocen
Chirashi sushi to najprostsza do wykonania odmiana sushi podawana na talerzu (nie wymaga formowania ryżu w kulki ani rulony), coś w rodzaju sałatki ryżowej, bardzo popularnej na lunch. Główne składniki układa się zazwyczaj na ryżu, ale można je też wymieszać z ryżem (powstanie wtedy tzw. gomoko sushi). Do chirashi sushi możemy użyć podobnie jak do innych sushi ryb, krewetek, warzyw a także mięsa i innych składników, ograniczeniem jest tylko nasza fantazja i smak. Przy serwowaniu chirashi sushi powinniśmy szczególną uwagę zwrócić na elegancki sposób podania na talerzu/w miseczce.
Chirashi sushi to najprostsza do wykonania odmiana sushi podawana na talerzu (nie wymaga formowania ryżu w kulki ani rulony), coś w rodzaju sałatki ryżowej, bardzo popularnej na lunch. Główne składniki układa się zazwyczaj na ryżu, ale można je też wymieszać z ryżem (powstanie wtedy tzw. gomoko sushi). Do chirashi sushi możemy użyć podobnie jak do innych sushi ryb, krewetek, warzyw a także mięsa i innych składników, ograniczeniem jest tylko nasza fantazja i smak. Przy serwowaniu chirashi sushi powinniśmy szczególną uwagę zwrócić na elegancki sposób podania na talerzu/w miseczce.
Czas przygotowania | 15 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 2 1/2 szklanki ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
- 400 g piersi kurczaka
- 2 łyżki oleju do smażenia
Marynata teriyaki:
- 4 łyżki sosu sojowego japońskiego
- 2 łyżki mirinu
- 2 łyżki wina ryżowego lub sake
- 1/2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka świeżego imbiru posiekanego
- 2 ząbki czosnku posiekane
Lub zamiast powyższej marynaty:
- 8 łyżek sosu Teriyaki
- 1 łyżeczka świeżego imbiru posiekanego
- 2 ząbki czosnku posiekane
Dodatki:
- 1/2 szt. zielonego ogórka pociętego w słupki
- 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, drobno posiekany
- trochę słodkiego sosu chili do polania kurczaka
Składniki
Marynata teriyaki:
Lub zamiast powyższej marynaty:
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
- Przygotowujemy ryż do sushi.
- Pierś kurczaka rozcinamy na połowy, odcinamy małe piersi (nie nadają się za bardzo do eleganckiego chirashi bo trudno je pociąć w ładne kawałki, możemy je usmażyć i zjeść oddzielnie lub przeznaczyć na inne danie).
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1575)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (11)
- Makaron, ryż, mąka (28)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (20)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (12)
- Herbata, napoje (9)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (189)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (27)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (17)
- [+]Kuchnia indyjska (88)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (20)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (149)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (15)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (37)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
- Inne (1)
Dodaj komentarz