Ocena ze starego portalu: 5,00 / 9 ocen
Chirashi sushi to najprostsza do wykonania odmiana sushi podawana na talerzu (nie wymaga formowania ryżu w kulki ani rulony), coś w rodzaju sałatki ryżowej, bardzo popularnej na lunch. Główne składniki układa się zazwyczaj na ryżu, ale można je też wymieszać z ryżem (powstanie wtedy tzw. gomoko sushi). Do chirashi sushi możemy użyć podobnie jak do innych sushi ryb, krewetek, warzyw a także mięsa i innych składników, ograniczeniem jest tylko nasza fantazja i smak. Przy serwowaniu chirashi sushi powinniśmy szczególną uwagę zwrócić na elegancki sposób podania na talerzu/w miseczce.
Chirashi sushi to najprostsza do wykonania odmiana sushi podawana na talerzu (nie wymaga formowania ryżu w kulki ani rulony), coś w rodzaju sałatki ryżowej, bardzo popularnej na lunch. Główne składniki układa się zazwyczaj na ryżu, ale można je też wymieszać z ryżem (powstanie wtedy tzw. gomoko sushi). Do chirashi sushi możemy użyć podobnie jak do innych sushi ryb, krewetek, warzyw a także mięsa i innych składników, ograniczeniem jest tylko nasza fantazja i smak. Przy serwowaniu chirashi sushi powinniśmy szczególną uwagę zwrócić na elegancki sposób podania na talerzu/w miseczce.
Czas przygotowania | 15 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 2 1/2 szklanki ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
- 400 g piersi kurczaka
- 2 łyżki oleju do smażenia
Marynata teriyaki:
- 4 łyżki sosu sojowego japońskiego
- 2 łyżki mirinu
- 2 łyżki wina ryżowego lub sake
- 1/2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka świeżego imbiru posiekanego
- 2 ząbki czosnku posiekane
Lub zamiast powyższej marynaty:
- 8 łyżek sosu Teriyaki
- 1 łyżeczka świeżego imbiru posiekanego
- 2 ząbki czosnku posiekane
Dodatki:
- 1/2 szt. zielonego ogórka pociętego w słupki
- 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, drobno posiekany
- trochę słodkiego sosu chili do polania kurczaka
Składniki
Marynata teriyaki:
Lub zamiast powyższej marynaty:
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
- Przygotowujemy ryż do sushi.
- Pierś kurczaka rozcinamy na połowy, odcinamy małe piersi (nie nadają się za bardzo do eleganckiego chirashi bo trudno je pociąć w ładne kawałki, możemy je usmażyć i zjeść oddzielnie lub przeznaczyć na inne danie).
Udostępnij ten przepis