Przepis na Indyjskie curry z bakłażana
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Bardzo smaczne wegetariańskie curry na bazie bakłażana. Nie polecam przygotowania z użyciem niedojrzałych pomidorów, danie jest wtedy zbyt kwaśne, lepiej użyć pomidorów z puszki. W zależności od upodobań możemy zastosować curry madras łagodną lub ostrą.
Bardzo smaczne wegetariańskie curry na bazie bakłażana. Nie polecam przygotowania z użyciem niedojrzałych pomidorów, danie jest wtedy zbyt kwaśne, lepiej użyć pomidorów z puszki. W zależności od upodobań możemy zastosować curry madras łagodną lub ostrą.
Czas przygotowania | 45 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 szt. bakłażana 400-500 gram
- 1 szt. cebuli średniej, pociętej w półplasterki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (całe ziarna)
- 1 szt. pomidora dużego dojrzałego lub 2-3 pomidory z puszki, pocięte w kostkę
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte
- 1 cm świeżego imbiru posiekanego
- 1 łyżka curry madras łagodnej lub
- 1 łyżka curry madras ostrej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju do smażenia lub ghee
- kilka listków świeżej kolendry do przybrania
Dodatek:
- kilka porcji ryżu basmati ugotowanego zob. przepisu
Składniki
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni, wkładamy bakłażana w całości (odcinamy tylko zieloną łodygę i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, jeżeli tego nie zrobimy może wybuchnąć - tak mi się zrobiło za pierwszym razem, usłyszałem tylko „bum” i bakłażan eksplodował na kilka kawałków, ale dało się go zjeść:). Pieczemy ok. 20 minut, wyjmujemy studzimy, obieramy ze skórki (można to zrobić ręką) i tniemy w grubą kostkę.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (18)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2243)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (260)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (27)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz