Przepis na Gulasz z kurczaka z sosem Hot Bean
Ocena ze starego portalu: 4,90 / 10 ocen
Pierwszy raz przygotowałem to danie na imprezę Sylwestrową kilka lat temu. Zapomniałem o kurczaku i bardzo się rozgotował, nawet wahałem się czy go nie dać pieskowi i zrobić od nowa. Dokończyłem jednak z rozgotowanym kurczakiem i otrzymałem bardzo fajny efekt, mięso rozpadło się na włókna i bardzo wszystkim smakowało. Od tej pory jest to moje ulubione danie „imprezowe”, znakomite na porannego kaca:). Do dania można też dołożyć grzyby mun, dodają kontrastującej chrupkości. Zamiast sosu Hot Bean można zastosować z bardzo dobrym efektem koreański Gochujang. Żeby nie przesadzić z ostrością, proponuję zacząć od 3 łyżek, spróbować i ewentualnie dodać więcej, ja użyłem 5 łyżek i było dla mnie w sam raz.
Pierwszy raz przygotowałem to danie na imprezę Sylwestrową kilka lat temu. Zapomniałem o kurczaku i bardzo się rozgotował, nawet wahałem się czy go nie dać pieskowi i zrobić od nowa. Dokończyłem jednak z rozgotowanym kurczakiem i otrzymałem bardzo fajny efekt, mięso rozpadło się na włókna i bardzo wszystkim smakowało. Od tej pory jest to moje ulubione danie „imprezowe”, znakomite na porannego kaca:). Do dania można też dołożyć grzyby mun, dodają kontrastującej chrupkości. Zamiast sosu Hot Bean można zastosować z bardzo dobrym efektem koreański Gochujang. Żeby nie przesadzić z ostrością, proponuję zacząć od 3 łyżek, spróbować i ewentualnie dodać więcej, ja użyłem 5 łyżek i było dla mnie w sam raz.
Czas przygotowania | 3 godziny |
Porcje |
osoby |
Składniki
- 500 g piersi kurczaka pociętej w kostkę
- 300 g ziemniaków pokrojonych w grubą kostkę
- 300 g marchewki pociętej w plasterki 1 cm
- 1 szt. cebuli dużej, pociętej w grubą kostkę
- 1 pęczek cebulki dymki sam szczypior, pocięty w 3cm kawałki
- 15 g grzybów mun pociętych w paski (opcjonalnie)
- 1/2 litra bulionu drobiowego przygotowanego wg. przepis lub z proszku
- 1/2 litra wody
- 2 łyżki mąki kukurydzianej wymieszanej z dwiema łyżkami wody
Sos:
- 3-6 łyżek sosu Hot-Bean ilość wg. gustu lub
- 3-6 łyżek koreańskiej pasty chili Gochujang ilość wg. gustu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte
- 1 cm świeżego imbiru posiekanego lub startego
- 1 łyżka oleju sezamowego
Dodatki:
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Sos:
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1560)
- [+]Kuchnia chińska (331)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz