Przepis na Kurczak z orzechami ziemnymi / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Próbowałem wiele z dań chińskich, ale ten przepis mnie powalił. Jeśli nie lubicie ostrości pomińcie chilli i pieprz syczuański. Ja lubię więcej "sałaty" w posiłkach więc daję duuużo więcej pora do potrawy, czasami prawie całego 🙂
Próbowałem wiele z dań chińskich, ale ten przepis mnie powalił. Jeśli nie lubicie ostrości pomińcie chilli i pieprz syczuański. Ja lubię więcej "sałaty" w posiłkach więc daję duuużo więcej pora do potrawy, czasami prawie całego 🙂
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 20 minut |
Czas oczekiwania | 20 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 250 g udek kurczaka najlepiej użyć filetów
- 30 szt. orzeszków ziemnych
- 3 łyżki wina ryżowego
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżeczki mąki kukurydzianej rozmieszanej z 4 łyżeczkami wody
- 20 g pora
- 20 g świeżego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka czarnego octu ryżowego
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 10 gram papryczek chili suszonych
- 20 ziaren pieprzu syczuańskiego
- 5 łyżek oleju do smażenia
Dodatek:
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Dodatek:
|
Głosów: 1
Ocena: 5 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Mięsko tniemy w kostkę a orzechy obieramy z łupin.
- Marynujemy mięso w 2 łyżkach wina ryżowego, 1 łyżeczce soli i połowie mixu ze skrobi kukurydzianej.
- Por tniemy w plastry, imbir i czosnek miażdżymy.
- Cukier mieszamy z octem, sosem sojowym, pozostałym winem ryżowym, resztą mixu skrobi.
- W woku lub patelni prażymy na brązowo orzeszki. Uwaga łatwo je spalić. Trzeba wyczuć moment i szybko usuwać z woka.
- Do 3 łyżek oleju dodajemy chilli i ziarna pieprzu. Jak oddadzą smak do oleju, wyrzucamy je.
- Smażymy kurczaka na lekko brązowo i wyjmujemy.
- Na 2 łyżkach oleju smażymy czosnek, imbir, por. Wlewamy przygotowany sos i doprowadzamy do zagotowania.
- Dodajemy orzeszki ziemne i kurczaka. Gotowe, podajemy z ryżem.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1943)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (229)
- Sosy (23)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (8)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz