Przepis na Kurczak z orzechami ziemnymi / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Próbowałem wiele z dań chińskich, ale ten przepis mnie powalił. Jeśli nie lubicie ostrości pomińcie chilli i pieprz syczuański. Ja lubię więcej "sałaty" w posiłkach więc daję duuużo więcej pora do potrawy, czasami prawie całego 🙂
Próbowałem wiele z dań chińskich, ale ten przepis mnie powalił. Jeśli nie lubicie ostrości pomińcie chilli i pieprz syczuański. Ja lubię więcej "sałaty" w posiłkach więc daję duuużo więcej pora do potrawy, czasami prawie całego 🙂
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 20 minut |
Czas oczekiwania | 20 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 250 g udek kurczaka najlepiej użyć filetów
- 30 szt. orzeszków ziemnych
- 3 łyżki wina ryżowego
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżeczki mąka kukurydziana rozmieszanej z 4 łyżeczkami wody
- 20 g pora
- 20 g świeżego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka czarnego octu ryżowego
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 10 gram papryczek chili suszonych
- 20 ziaren pieprzu syczuańskiego
- 5 łyżek oleju do smażenia
Dodatek:
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Dodatek:
|
Głosów: 1
Ocena: 5 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Mięsko tniemy w kostkę a orzechy obieramy z łupin.
- Marynujemy mięso w 2 łyżkach wina ryżowego, 1 łyżeczce soli i połowie mixu ze skrobi kukurydzianej.
- Por tniemy w plastry, imbir i czosnek miażdżymy.
- Cukier mieszamy z octem, sosem sojowym, pozostałym winem ryżowym, resztą mixu skrobi.
- W woku lub patelni prażymy na brązowo orzeszki. Uwaga łatwo je spalić. Trzeba wyczuć moment i szybko usuwać z woka.
- Do 3 łyżek oleju dodajemy chilli i ziarna pieprzu. Jak oddadzą smak do oleju, wyrzucamy je.
- Smażymy kurczaka na lekko brązowo i wyjmujemy.
- Na 2 łyżkach oleju smażymy czosnek, imbir, por. Wlewamy przygotowany sos i doprowadzamy do zagotowania.
- Dodajemy orzeszki ziemne i kurczaka. Gotowe, podajemy z ryżem.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz