Przejdź do treści

Wołowina smażona z papryką i porem

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Wołowina smażona z papryką i porem
Ocena ze starego portalu: 4,8 / 5 ocen
Wołowina smażona z papryką i porem to danie kuchni koreańskiej. Do przygotowania tego dania należy użyć chudej wołowiny, najlepsza jest polędwica (niestety bardzo droga) ale inne chude kawałki wołowiny też się nadają. Ja użyłem dużo tańszej chudej wołowiny bez kości, która po pocięciu w cieniutkie paski była miękka i bardzo smaczna. Uwaga: w Korei nie przykłada się tak dużego znaczenia do smażenia na woku i często używa się patelni, jednak wok zapewnia szybsze smażenie na mniejszej ilości tłuszczu, dodatkowo z patelni podczas smażenia z mieszaniem łatwo wypadają składniki.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 1 godzina
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 300 g wołowiny najlepiej polędwicy
  • 1 szt. papryki zielonej
  • 1 szt. papryki czerwonej
  • 1 szt. pora małego, część biała
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
Przyprawy:
  • 1 łyzeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
Dodatek:
Czas przygotowania 1 godzina
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 300 g wołowiny najlepiej polędwicy
  • 1 szt. papryki zielonej
  • 1 szt. papryki czerwonej
  • 1 szt. pora małego, część biała
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
Przyprawy:
  • 1 łyzeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
Dodatek:
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Mięso tniemy w cienkie paski. W tym celu polecam następująca technikę: kawałek wołowiny wkładamy do zamrażarki na 1-1,5 godz. aż wołowina będzie lekko zmrożona i twarda. Wyjmujemy i tniemy na cienkie plastry (ok. 2mm), najłatwiej jest to zrobić na krajalnicy do chleba. Następnie każdy plaster tniemy na paski grubości 1-2mm. Mieszamy z marynatą i odstawiamy na 30 min.
  2. Paprykę tniemy na cieniutkie paski grubości 1mm. Pora tniemy w cienkie plasterki (grubość 2-3mm). Czosnek tniemy w cieniutkie plasterki.
  3. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy warzywa, posypujemy przyprawami (cukrem i solą) i smażymy mieszając ok 1 min. Wyjmujemy z woka.
  4. Ponownie rozgrzewamy w woku 2 łyżki oleju, wkładamy mięso i smażymy mieszając aż całkiem zmieni kolor.
  5. Dodajemy warzywa, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze kilkanaście sekund.
  6. Danie serwujemy z ryżem kleistym japońskim.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *