Przejdź do treści

czosnku

Ogórki syczuańskie / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny

Przepis pochodzi z gazetowego wydania przepisów kuchni chińskiej, okładka obdarta więc nie znam autora. Ale wiele przepisów już wypróbowałam więc ręczę za efekt. A tym bardziej kiedy produkty są dostępne, książeczka wydana w latach 80-tych. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Krewetki po seczuańsku / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny

Bardzo smaczne i szybkie do wykonania danie (jedynie czas marynowania zajmuje trochę czasu). Podawać samodzielnie z ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Ogórki smażone z chili

Ogórki smażone z chili

Ogórki smażone z chili to chińskie danie wegetariańskie łatwe i szybkie w wykonaniu. Zaskakujące połączenie zielonych ogórków przesmażonych na woku z dodatkiem chili i miodu daje znakomity efekt smakowy. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Pesto / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,75 / 4 oceny

Te danie jest pyszne i ma coś wspólnego z kuchnią chińską – spaghetti, legenda głosi, że właśnie spaghetti wynaleziono w Chinach, a z Chin do Włoch sprowadził je Marco Polo.

Kurczak z Laosu / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,50 / 4 oceny

Witam, po podróży w Laosie mam bardzo prosty przepis na kurczaka curry w mleku kokosowym. Lojalnie informuję, że jadłem to danie wcześniej w restauracji Indyjskiej, lecz dopiero w Laosie pokazano mi jak się to robi. Przepis jest bardzo prosty, być może wariacje tego przepisu podlegają innym kuchniom świata. Jeśli powtarzam czyjś przepis, to przepraszam, ale na gorąco chcę się podzielić. Mam kilka innych przepisów w zanadrzu. Jak się Wam spodoba, to napiszę.

Ryba kokosowo-imbirowa z ryżem / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,50 / 4 oceny

Połączenie smaku kokosa, imbiru, kolendry i bazylii daje miły i elegancki efekt. Czosnkowy i pieprzny posmak to dodatkowa nuta rozkoszy. Wszystko subtelnie i delikatnie pachnie. I wygląda.. Polecam…