Przepis na Koreański grill Korean Barbecue

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Koreański grill Korean Barbecue
Ocena ze starego portalu: 4,40 / 12 ocen
Koreański grill Korean Barbecue to bardzo popularne danie w Korei. Serwuje się je głównie w wyspecjalizowanych restauracjach, które oferują tylko "Korean Barbecue". Jedyną opcją dla klienta jest wybór pomiędzy 3 rodzajami mięsa - boczek, karkówka, czarna wieprzowina (cokolwiek to jest). Kiedy pierwszy raz wpadliśmy do takiej restauracji, nie było tam żadnego menu, na stoliku była tylko naklejka z 3 pozycjami, oczywiście po koreańsku. Zapytana po angielsku kelnerka bardzo się przestraszyła i pobiegła po kolegę. Kolega klepiąc się po karku i boku wyjaśnił nam, że 2 pierwsze pozycje to karkówka i boczek, 3 pozycję (czarna wieprzowina) rozszyfrowaliśmy dopiero w innej restauracji, w której kelner znał kilka słów po angielsku:). Po powrocie do Polski kilka razy przygotowaliśmy z Kasią polską wersję koreańskiego grilla, brakuje w nim kilku koreańskich dodatków ale generalnie bardzo dobrze oddaje charakter i smak oryginalnego dania. Absolutnie niezbędnymi składnikami, nadającymi daniu całego charakteru są: - liście sałaty - kimchi z kapusty - koreańskiej pasty chili (고추장 Gochujang) - można ją kupić w naszym sklepiku. Na ostatnich 2 zdjęciach ja i Kasia podczas koreańskiego grilla w Korei.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 45 minut
Porcje
osoby
Składniki
Inne dodatki (dowolne, według gustu):
  • 1 szt. zielonego ogórka pociętego w paski
  • kilka łodyżek cebuli dymki pociętej w 3cm kawałki
  • kilka grudek sera pleśniowego
Czas przygotowania 45 minut
Porcje
osoby
Składniki
Inne dodatki (dowolne, według gustu):
  • 1 szt. zielonego ogórka pociętego w paski
  • kilka łodyżek cebuli dymki pociętej w 3cm kawałki
  • kilka grudek sera pleśniowego
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Potrawę tą najlepiej przygotować na stole przy pomocy elektrycznego grilla, ale w ciepłe dni można też ją wykonać w ogródku na grillu węglowym.
    Koreański grill Korean Barbecue
  2. Na stole ustawiamy grill elektryczny, obok stawiamy wszystkie dodatki. Każdy dostaję swój rosół do popicia i talerzyk. Na grilu kładziemy plastry mięsa, obsmażamy wstępnie z obu stron a następnie tniemy nożyczkami na kawałki na jeden kęs.
    Koreański grill Korean Barbecue
  3. Grillujemy na chrupiąco (większość tłuszczu powinna się wytopić).
    Koreański grill Korean Barbecue
  4. Kiedy mięso jest już gotowe, zmniejszamy grzanie do minimum i zaczynamy jedzenie. Kładziemy liść sałaty na dłoni, pałeczkami kładziemy na nim kawałek mięsa, dodajemy trochę sosu gochujang lub ssamjang i kilka innych dodatków.
    Koreański grill Korean Barbecue
  5. Następnie zawijamy liść sałaty jak sakiewkę i zjadamy jednym, dwoma kęsami.
    Koreański grill Korean Barbecue
  6. Każdy z jedzących powinien mieć pod ręką wilgotną szmatkę lub chusteczkę bo po rękach leje się sporo soków. Koreańczykom sałata zastępuje pieczywo, dlatego danie jest zdrowe i niskokaloryczne.
    Koreański grill Korean Barbecue
  7. Nasze zdjęcia zrobione w koreańskiej knajpie grillowej w 2006 roku, podczas naszej podroży poślubnej (wyjazd w ciemno z przewodnikiem książkowym w ręku:)
    Koreański grill Korean Barbecue
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.