Przepis na Makaron z mięsnym sosem po chińsku / Przepis internauty
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby |
Składniki
- 500 g makaronu mie
- 1 1/2 łyżki oleju sezamowego
Sos:
- 1 1/2 łyżki oleju arachidowego
- 1 1/2 łyżki czosnku posiekanego
- 1 łyżka świeżego imbiru posiekanego
- 3 łyżki cebuli dymki posiekanej
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 3 łyżki pasty sojowej
- 1 łyżka pasty sojowej z chili
- 2 łyżeczki cukru
- 1 1/2 łyżki wina ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego przygotowanego wg. przepis lub z proszku
- 2 łyżeczki oleju chili
- trochę mąki kukurydzianej wymieszanej z małą ilością wody (opcja)
Do posypania:
- 3 łyżki dymki grubo posiekanej
Składniki
Sos:
Do posypania:
|
Głosów: 1 Ocena: 5 Twoja ocena:
Rate this recipe! |
Sposób przygotowania
- Ugotować makaron w gorącej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, przełożyć do miski i wymieszać z olejem sezamowym. Odstawić.
- Mocno rozgrzać wok, wlać olej i podgrzać. Wrzucić czosnek, imbir i dymkę, mieszając smażyć 15 sekund. Dodać wieprzowinę, dobrze wymieszać, by rozdzielić grudki i mieszając smażyć na dużym ogniu około 2 minut.
- Zmieszać w misce obie pasty sojowe, cukier, wino ryżowe, sos sojowy, sól, pieprz i olej sezamowy. Wlać do woka i dobrze wymieszać z mięsem.
- Dodać bulion, skropić olejem chilli, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu 5 minut. Jeżeli lubicie gęsty sos to można go zagęścić mąką kukurydzianą (1-2 łyżki) rozmieszaną z wodą.
- Wrzucić makaron do wrzątku, gotować 4-5 minut, odcedzić i wyłożyć na talerz. Wylać sos na makaron, posypać dymką i podawać. Smacznego!
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1564)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz