Przepis na Makaron z mięsnym sosem po chińsku / Przepis internauty
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 500 g makaronu mie
- 1 1/2 łyżki oleju sezamowego
Sos:
- 1 1/2 łyżki oleju arachidowego
- 1 1/2 łyżki czosnku posiekanego
- 1 łyżka świeżego imbiru posiekanego
- 3 łyżki cebuli dymki posiekanej
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 3 łyżki pasty sojowej
- 1 łyżka pasty sojowej z chili
- 2 łyżeczki cukru
- 1 1/2 łyżki wina ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego przygotowanego wg. przepis lub z proszku
- 2 łyżeczki oleju chili
- trochę mąki kukurydzianej wymieszanej z małą ilością wody (opcja)
Do posypania:
- 3 łyżki dymki grubo posiekanej
Składniki
Sos:
Do posypania:
|
Głosów: 2
Ocena: 5 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Ugotować makaron w gorącej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, przełożyć do miski i wymieszać z olejem sezamowym. Odstawić.
- Mocno rozgrzać wok, wlać olej i podgrzać. Wrzucić czosnek, imbir i dymkę, mieszając smażyć 15 sekund. Dodać wieprzowinę, dobrze wymieszać, by rozdzielić grudki i mieszając smażyć na dużym ogniu około 2 minut.
- Zmieszać w misce obie pasty sojowe, cukier, wino ryżowe, sos sojowy, sól, pieprz i olej sezamowy. Wlać do woka i dobrze wymieszać z mięsem.
- Dodać bulion, skropić olejem chilli, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu 5 minut. Jeżeli lubicie gęsty sos to można go zagęścić mąką kukurydzianą (1-2 łyżki) rozmieszaną z wodą.
- Wrzucić makaron do wrzątku, gotować 4-5 minut, odcedzić i wyłożyć na talerz. Wylać sos na makaron, posypać dymką i podawać. Smacznego!
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1943)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (229)
- Sosy (23)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (8)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz