Przepis na Ogórki syczuańskie / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Przepis pochodzi z gazetowego wydania przepisów kuchni chińskiej, okładka obdarta więc nie znam autora. Ale wiele przepisów już wypróbowałam więc ręczę za efekt. A tym bardziej kiedy produkty są dostępne, książeczka wydana w latach 80-tych. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Przepis pochodzi z gazetowego wydania przepisów kuchni chińskiej, okładka obdarta więc nie znam autora. Ale wiele przepisów już wypróbowałam więc ręczę za efekt. A tym bardziej kiedy produkty są dostępne, książeczka wydana w latach 80-tych. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 10 minut |
Czas oczekiwania | 8 godzin |
Porcje |
osoby |
Składniki
- 3 szt. zielonego ogórka długiego
- 4 łyżeczki soli
- 4 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
- 4 szt. papryczek chili suszonych grubo posiekanych
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1/2 szklanki octu
- 1 łyżka chili mielonego lub mniej wg. gustu
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek sosu sojowego
Składniki
|
Głosów: 1 Ocena: 5 Twoja ocena:
Rate this recipe! |
Sposób przygotowania
- Umyte nie obrane ogórki przepołowić, łyżeczką wybrać nasiona, pokroić w plasterki o grubości 1,5 cm. Przełożyć do miski posypać solą, odstawić na 4 godziny
- Odlać sok, ogórki przełożyć do salaterki, dodać czosnek i chili.
- Olej sezamowy rozgrzać w małym rondelku, polać nim ogórki
- Ocet zagotować, polać ogórki.
- Ogórki posypać cukrem, sosem sojowym i chili, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na 4 godz.
- Ogórki można przechowywać do tygodnia w lodówce, podawać jako przystawkę lub do drugiego dania, pasują do wszystkiego. Super na piknik.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1560)
- [+]Kuchnia chińska (331)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz