Przepis na Ogórki syczuańskie / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Przepis pochodzi z gazetowego wydania przepisów kuchni chińskiej, okładka obdarta więc nie znam autora. Ale wiele przepisów już wypróbowałam więc ręczę za efekt. A tym bardziej kiedy produkty są dostępne, książeczka wydana w latach 80-tych. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Przepis pochodzi z gazetowego wydania przepisów kuchni chińskiej, okładka obdarta więc nie znam autora. Ale wiele przepisów już wypróbowałam więc ręczę za efekt. A tym bardziej kiedy produkty są dostępne, książeczka wydana w latach 80-tych. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 10 minut |
Czas oczekiwania | 8 godzin |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 3 szt. zielonego ogórka długiego
- 4 łyżeczki soli
- 4 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
- 4 szt. papryczek chili suszonych grubo posiekanych
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1/2 szklanki octu
- 1 łyżka chili mielonego lub mniej wg. gustu
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek sosu sojowego
Składniki
|
Głosów: 2
Ocena: 5 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Umyte nie obrane ogórki przepołowić, łyżeczką wybrać nasiona, pokroić w plasterki o grubości 1,5 cm. Przełożyć do miski posypać solą, odstawić na 4 godziny
- Odlać sok, ogórki przełożyć do salaterki, dodać czosnek i chili.
- Olej sezamowy rozgrzać w małym rondelku, polać nim ogórki
- Ocet zagotować, polać ogórki.
- Ogórki posypać cukrem, sosem sojowym i chili, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na 4 godz.
- Ogórki można przechowywać do tygodnia w lodówce, podawać jako przystawkę lub do drugiego dania, pasują do wszystkiego. Super na piknik.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1947)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (231)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Komentarze
dobry przepis tylko czemu tylko do tygodnia mozna przechowywac ? przeciez jest ocet i olej.
Dodaj komentarz