Przepis na Kurczak po Seczuańsku / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,8 / 5 ocen
Nie wiem co mam napisać, ale była to moja pierwsza potrawa, którą zrobiłem. Szybka do przygotowania, a na dodatek smaczna, bardzo smaczna. Do przygotowania tej potrawy użyłem ciemnego sosu sojowego, dlatego nabrała ciemnobrązowej barwy. Potrawę można podawać z ryżem.. najlepiej oddzielnie bo zrobi się "papka". Życzę smacznego! Białe wino także bardzo dobrze komponuje się z potrawą, dodaje smaku i aromatu, a więc ocet z białego wina nie jest konieczny.
Nie wiem co mam napisać, ale była to moja pierwsza potrawa, którą zrobiłem. Szybka do przygotowania, a na dodatek smaczna, bardzo smaczna. Do przygotowania tej potrawy użyłem ciemnego sosu sojowego, dlatego nabrała ciemnobrązowej barwy. Potrawę można podawać z ryżem.. najlepiej oddzielnie bo zrobi się "papka". Życzę smacznego! Białe wino także bardzo dobrze komponuje się z potrawą, dodaje smaku i aromatu, a więc ocet z białego wina nie jest konieczny.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 60 minut |
Czas oczekiwania | 20 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 4 szt. piersi kurczaka bez skóry
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka oleju
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek sosu sojowego ciemnego
- 1,5 łyżki octu winnego lub po prostu białego wina
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 szklanki wody
- 6 szt. cebulki dymki pokrojonej w 3 cm kawałki
- szczypta chili mielonego (ilość wg. gustu)
Dodatek:
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Dodatek:
|
Głosów: 0
Ocena: 0 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Piersi kurczaka pokrój w kostkę o boku 3-4 cm. Przełóż do woreczka, wsyp mąkę kukurydzianą i zawiąż woreczek. Potrząsaj nim tak długo, aż mąka oblepi mięso.
- W rondlu lub woku rozgrzej olej, włóż kawałki kurczaka, dodaj roztarty czosnek, usmaż na złoty kolor. Następnie dodaj sos sojowy, ocet winny/białe wino, cukier i wodę. Przykryj i gotuj przez 3 minuty.
- Dodaj dymkę, mielone chili. Odkryj wok, gotuj dalej około 2 minut i gotowe. Smacznego:)
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1575)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (11)
- Makaron, ryż, mąka (28)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (20)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (12)
- Herbata, napoje (9)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (189)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (27)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (17)
- [+]Kuchnia indyjska (88)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (20)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (149)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (15)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (37)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
- Inne (1)
Dodaj komentarz