Gołąbki po chińsku
Gołąbki po chińsku gotowane na parze z nadzieniem mięsno-warzywno-grzybowym. Możemy zrezygnować z dodatku mięsa i otrzymamy wtedy wersję wegetariańską.
Gołąbki po chińsku gotowane na parze z nadzieniem mięsno-warzywno-grzybowym. Możemy zrezygnować z dodatku mięsa i otrzymamy wtedy wersję wegetariańską.
Ocena ze starego portalu: 4,75 / 8 oceny
Kurczak po tajsku z warzywami i makaronem to ekspresowe danie stir-fry przyprawione bardzo ostrą tajska pastą chili z bazylią, stosować od 1 (wersja light) do 3 łyżeczek (ogień w ustach). Danie serwujemy na makaronie mie ugotowanym lub usmażonym na chrupiąco, można także użyć ulubionego w Tajlandii makaronu ryżowego.
Makaron smażony z kurczakiem w sosie ostrygowym i trawą cytrynową to danie w stylu chińsko-tajsko-filipińskim podane z makaronem Udon. Polecam Kurczaka w moim wydaniu! 🙂
Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen
Tradycyjna chińska potrawa, bardzo popularna także w Ameryce (jedno z podstawowych amerykańskich / chiński dań). Jest to połączenie wieprzowiny, jajek i dużej ilości warzyw w sosie. Serwuje się ja z plackami mandaryńskimi i sosem hoisin. Przygotowanie tego dania, a szczególnie placków mandaryńskich, jest dosyć pracochłonne, ale warto trochę popracować żeby zjeść ta oryginalną i bardzo smaczną potrawę.
Ocena ze starego portalu: 4,50 / 12 ocen
Szybka do wykonania i smaczna potrawa wegetariańska. Do jej przygotowania możemy użyć suszonych grzybów shitake, ale korzystając z sezonu grzybowego lepiej użyć świeże grzyby leśne, ja użyłem podgrzybków, które właśnie pojawiły się w lasach sosnowych. Makaron możemy usmażyć, będzie wtedy smaczniejszy ale bardziej kaloryczny (musimy dodatkowo użyć 5-6 łyżek oleju) lub zrezygnować ze smażenia stawiając na dietetyczność potrawy kosztem walorów smakowych.
Ocena ze starego portalu: 4,94 / 17 ocen
Oryginalne koreańskie danie. Do jego przygotowania niezbędna jest koreańska pasta chili (gochujang), które ma tak specyficzny smak, że nie można ją zastąpić żadnym innym składnikiem – na szczęście jest dostępna w naszym sklepie. Świetne danie, ostre, lekko słodkie o specyficznym smaku nadanym przez gochujang. Możemy podawać je solo lub jako jedno z dań chińsko-koreańskiego obiadu/przyjęcia.
Ocena ze starego portalu: 4,50 / 2 ocen
Tradycyjny, kilkustopniowy przepis na słynną japońską zupę miso z makaronem ramen.
Ocena ze starego portalu: 4,83 / 12 ocen
Kilka dni temu zakupiłem pierwszy asortyment do nowo otwieranego sklepiku na kuchniachinska.pl (sklepik powinien wystartować w połowie kwietnia 2009, będzie można w nim kupić praktycznie wszystkie składniki i przybory kuchenne potrzebne w kuchni chińskiej, tajskiej i japońskiej). Spośród ok. 100 artykułów spożywczych wiele do tej pory nie pojawiło się w przepisach na stronie. Przejrzałem internet i znalazłem bardzo sympatyczny przepis na makaron ryżowy po tajsku z 2 nowymi składnikami (makaron ryżowy tasiemki i grzyby Shitake), które wkrótce będzie można kupić w moim nowym sklepie internetowym. Jak dla mnie danie jest pierwsza klasa.
Ocena ze starego portalu: 4,00 / 5 ocen
Zupka Won-Ton, którą jadłem w restauracji orientalnej w salonie Toyoty i zrobiona w/g smaku, a nie przepisu (składniki sam dobrałem).
Ocena ze starego portalu: 4,61 / 33 oceny
Przepis ten dostałem od jednego z internautów. Przepis pochodzi w chińskiej restauracji w Johanesburgu w RPA i jest to najlepsza zupa jaką internauta jadł. Przetestowałem i rzeczywiście jest pyszna.