Przejdź do treści

Makaron ryżowy z kurczakiem w miodzie

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Makaron ryżowy z kurczakiem w miodzie
Ocena ze starego portalu: 4,83 / 12 ocen
Kilka dni temu zakupiłem pierwszy asortyment do nowo otwieranego sklepiku na kuchniachinska.pl (sklepik powinien wystartować w połowie kwietnia 2009, będzie można w nim kupić praktycznie wszystkie składniki i przybory kuchenne potrzebne w kuchni chińskiej, tajskiej i japońskiej). Spośród ok. 100 artykułów spożywczych wiele do tej pory nie pojawiło się w przepisach na stronie. Przejrzałem internet i znalazłem bardzo sympatyczny przepis na makaron ryżowy po tajsku z 2 nowymi składnikami (makaron ryżowy tasiemki i grzyby Shitake), które wkrótce będzie można kupić w moim nowym sklepie internetowym. Jak dla mnie danie jest pierwsza klasa.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Kuchnia Kuchnia tajska
Czas przygotowania 60 minut
Porcje
osób
Składniki
Sos:
Rodzaj dania Dania główne
Kuchnia Kuchnia tajska
Czas przygotowania 60 minut
Porcje
osób
Składniki
Sos:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Pierś kurczaka pociąć w cienkie plasterki. Makaron ryżowy przygotować według przepisu.
  2. Grzyby Shitake włożyć do garnka i zalać wodą. Wstawić na gaz zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 15 min. Przełożyć na sitko, odstawić do osączenia, następnie pociąć w plasterki (wodę po grzybach Shitake można wykorzystać jako znakomity bulion do zup grzybowych).
  3. Pociąć wszystkie warzywa.
  4. W dużym woku, na średnim ogniu rozgrzać 3 łyżki oleju. Dodać cebulę, czosnek, imbir, paprykę i smażyć mieszając 3 minuty.
  5. Dodać grzyby i kurczaka, smażyć mieszając aż kurczak straci różowy kolor.
  6. Dodać sos, wymieszać, gotować 30 sekund.
  7. Dodać makron ryżowy, dymkę i sok z limonki. Wszystko dokładnie wymieszać (jeżeli kończy ci się pojemność woka będzie łatwiej mieszać przy pomocy 2 szpatułek). Danie gotowe.
  8. (Uwaga do ostatniego zdjęcia: w Tajlandii tradycyjnie dania jadało się gołymi rękami, obecnie Tajlandczycy korzystają podczas jedzenia z widelca i łyżki, jednak do dań z makaronu coraz częściej używają pałeczek).
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *