Przejdź do treści

Gołąbki po chińsku

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Gołąbki po chińsku
Gołąbki po chińsku gotowane na parze z nadzieniem mięsno-warzywno-grzybowym. Możemy zrezygnować z dodatku mięsa i otrzymamy wtedy wersję wegetariańską. Gołąbki podajemy z gotowanym brązowym ryżem.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
  • 10 liści kapusty pekińskiej
  • 200 g piersi kurczaka pokrojonej w drobną kostkę
  • 3 szt. grzybów shitake pokrojonych w drobna kostkę
  • 1/4 szt. papryki czerwonej pokrojonej w drobną kostkę
  • 1/2 szt. cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
  • 1 szt. marchewki startej na grubej tarce
  • 2 cm świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych uprażonych na suchej patelni i posiekanych
  • 2 łyżki natki pietruszki pokrojone w spore kawałki
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 szt. jajka roztrzepanego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
  • 10 liści kapusty pekińskiej
  • 200 g piersi kurczaka pokrojonej w drobną kostkę
  • 3 szt. grzybów shitake pokrojonych w drobna kostkę
  • 1/4 szt. papryki czerwonej pokrojonej w drobną kostkę
  • 1/2 szt. cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
  • 1 szt. marchewki startej na grubej tarce
  • 2 cm świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych uprażonych na suchej patelni i posiekanych
  • 2 łyżki natki pietruszki pokrojone w spore kawałki
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 szt. jajka roztrzepanego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Liście kapusty pekińskiej zalać wrzątkiem, po 2 minutach wyjąć z wody i osuszyć na papierowym ręczniku.
  2. Ugotować pierś kurczaka i pociąć w drobną kostkę.
    Gołąbki po chińsku
  3. Pokroić wszystkie składniki, grzyby przed pocięciem namoczyć przez 10 minut w gorącej wodzie, marchew zetrzeć na tarce.
  4. W woku lub na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić grzyby, paprykę, cebulę i czosnek i smażyć mieszając 1 minutę. Dodać startą marchew i imbir, ciągle mieszając smażyć następne 2 minuty.
    Gołąbki po chińsku
  5. Przełożyć do dużej miski, lekko przestudzić i dodać pokrojone mięso, orzeszki, natkę pietruszki i rozmącone jajko. Posypać 1 łyżeczką przyprawy 5 smaków, wlać olej sezamowy i sos sojowy. Wszystkie składniki starannie wymieszać.
    Gołąbki po chińsku
  6. Liście kapusty położyć na stolnicę i układać na nich równe części nadzienia.
    Gołąbki po chińsku
  7. Następnie rolować zaginając brzegi do środka, zaczynając od miękkiej części liścia.
    Gołąbki po chińsku
  8. W ten sposób uformować wszystkie gołąbki.
    Gołąbki po chińsku
  9. Tak zrobione zgrabne paczuszki układać ściśle w bambusowym parowniku, twardą częścią do dołu.
    Gołąbki po chińsku
  10. Parownik bambusowy ustawić na woku lub garnku wypełnionym niewielką ilością wody i gotować gołąbki pod przykryciem przez 20 min.
    Gołąbki po chińsku
  11. Podawać z gotowanym ryżem brązowy i ze swoim ulubionym sosem (sos słodki chili, sos hoisin, sos śliwkowy etc.).
    Gołąbki po chińsku
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *