Przejdź do treści

kalafiora

Kurczak z kalafiorem

Ocena ze starego portalu: 4,50 / 4 ocen

Jest to danie z kuchni wietnamskiej. Kalafior smakuje wręcz bosko – dzięki dodatkowi sosu rybnego ma zupełnie inny smak. Od razu po podaniu potrawa jest pikantna następnego dnia robi się słodkawa – w obydwu wersjach rewelacyjna:). Jedno z dań, które robię regularnie. Niestety zimą jest dość ciężko ze względu na brak świeżego kalafiora – no ale czasem można trafić w hipermarkecie:)

Kurczak z kalafiorem na ostro

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 3 oceny

Przepis znalazłem w Polsce, ale podobno pochodzi z Wietnamu. Przygotowywałem go dla kilku i kilkunastu osób oczywiście zachowując proporcje. Wychodzi świetnie! Bardzo prosty w przygotowaniu naprawdę polecam. Podawać z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Kalafior z mięsem, przepis od Chinki

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny

Oto danie, którego nauczyła mnie moja dziewczyna 🙂 Dodam że jest Chinką, także nie ma mowy o ‘podrabianych’ chińskich daniach (o większości tego co w Polsce się uważa za ‘chińskie’ nie słyszała). Danie genialne w swojej prostocie.

Warzywa z woka w sosie sezamowym

Warzywa z woka w sosie sezamowym to potrawa, którą można podawać jako wegetariański posiłek z dodatkiem ryżu. Można ją też serwować jako dodatek do dania głównego.

Biryani z warzywami

Biryani z warzywami to klasyczne danie kuchni indyjskiej wykonane z ryżu z dodatkami. Nazwa dania prawdopodobnie pochodzi od perskiego słowa “birinj” znaczącego ryż. Nasza wersja jest w pełni wegetariańska, może by jednak bez problemu wzbogacona dowolnym rodzajem mięsa. Typowymi dodatkami do ryżu są indyjskie przyprawy, mięso (kurczak, wołowina, kozina, krewetki, ryba), warzywa i jajka. Oczywiście danie najlepiej smakuje przygotowana na najlepszy indyjskim ryżu basmati.

KACCHI BIRYANI

Przygotowane przez nas Biryani z warzywami gotowane jest w specyficzny sposób. Ugotowany ryż układa się warstwami z pozostałymi składnikami w garnku a następnie gotuje (dusi się). Taka wersja dania nazywana jest w Indiach Kacchi Biryani. Słowo “Kacchi” nie oznacza jednak “warstwa” tylko “surowe” i odnosi się do tego, że tradycyjnie układano warstwami składniki surowe i długo gotowano/zapiekano. Jednak wstępne przesmażenie składników pozwala na znaczące skrócenie gotowania i umożliwia przeprowadzić gotowanie w garnku na gazie.

Panang curry z kalafiora

Panang curry z kalafiora to kolejne tajskie danie w głębokim sosie z mleka kokosowego. Tym razem do przygotowania dania użyłem mało znanej pasty curry Panang, która jest najłagodniejszą odmianą pasty curry. Stosunkowo niska pikantność powoduje, że pasta Panang jest idealnym rozwiązaniem dla osób nie przepadających za ostrością a chcących zakosztować urzekających tajskich smaków.

Panang curry z kalafiora jest daniem jarskim, zawiera jednak ukochany przez Tajów sos rybny, który wegetarianie i weganie powinni zastąpić tajskim sosem sojowym. Jak wszystkie dania curry w głębokim sosie tak i to najlepiej smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym.

Zielone curry ze szparagami

Zielone curry ze szparagami to wegetariańska wersja popularnego tajskiego dania w głębokim pikantnym sosie z mleka kokosowego. Szparagi i inne warzywa gotowane w mleczku kokosowym doprawionym zieloną pastą curry. Bardzo smaczne i pożywne danie, które możemy wykonać w kilkanaście minut.

Sos rybny to podstawowy składnik tajskiej kuchni, używany do solenia i przyprawiania większości dań, ma wyraźny rybny aromat i słony smak. Nie jest jednak składnikiem wegetariańskim dlatego jeżeli jesteś wegetarianinem lub nie lubisz rybnego zapachu w potrawach to użyj jako zamiennik tajski sos sojowy.

Zielone curry ze szparagami to danie stosunkowo ostre za sprawą 2 łyżek zielonej pasty curry, ostrość tą możemy zmniejszyć lub zwiększyć według gustu zmieniając ilość pasty (oryginalne tajskie przepisy zalecają nawet 6 łyżek!). Danie zawiera sporą ilość bardzo smacznego sosu, który znakomicie smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym.

Pikantny kalafior stir-fry

Pikantny kalafior stir-fry to błyskawiczne wegetariańskie danie z woka. Danie stir-fry w czystej postaci: kalafior z czosnkiem i imbirem przesmażony na minimalnej ilości oleju z dodatkiem smacznego pikantnego, słono-kwaśnego sosu. Pikantny kalafior stir-fry może być serwowany jako wegetariańskie danie główne podawane z gotowanym ryżem jaśminowym jako warzywny dodatek do dania mięsnego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Indonezyjski smażony ryż

Indonezyjski smażony ryż to nasza interpretacja popularnego indonezyjskiego dania Nasi Goreng, które oryginalnie powstało jako sposób na zagospodarowanie gotowanego ryżu pozostałego z poprzedniego dnia. Apetycznie wyglądający brązowy ryż doprawiony słodkim sosem sojowym, sosem chili sambal oelek, sosem rybnym, czosnkiem, imbirem z dodatkiem kalafiora i cukinii serwowany z jakiem sadzonym. Danie to możemy podać na obiad, lunch a nawet na śniadanie.

Indonezyjski smażony ryż Nasi Goreng występuje w wielu rożnych odmianach i wariantach: z mięsem, owocami morza, rożnymi warzywami i dodatkami, jednak jego najważniejszą i nieodzowną cechą jest obecność indonezyjskiego słodkiego sosu sojowego Ketjap Manis. Dodatek sporej ilości gęstego Ketjap Manis nadaje ryżowi brązowy kolor i słodkawy smak. Bardzo częstym dodatkiem do tego dania jest sadzone jajko i u nas też go nie zabrakło. Nie użyliśmy natomiast innego popularnego w Indonezji składnika, którym jest bardzo “aromatyczna” i trudno dostępna pasta krewetkowa – zastąpiliśmy ją bardziej akceptowalnym dla polskiego konsumenta sosem rybnym.

Pieczony kalafior z miso

Pieczony kalafior z miso to japońskie warzywne danie przygotowywane w piekarniku. Kawałki kalafiora obtoczone w marynacie na bazie pasty miso upieczone na złoto. Bardzo smaczne i atrakcyjne wizualnie danie, które możemy zaserwować jako warzywną przekąskę lub warzywny dodatek do innych dań obiadowych.