Indonezyjski smażony ryż to nasza interpretacja popularnego indonezyjskiego dania Nasi Goreng, które oryginalnie powstało jako sposób na zagospodarowanie gotowanego ryżu pozostałego z poprzedniego dnia. Apetycznie wyglądający brązowy ryż doprawiony słodkim sosem sojowym, sosem chili sambal oelek, sosem rybnym, czosnkiem, imbirem z dodatkiem kalafiora i cukinii serwowany z jakiem sadzonym. Danie to możemy podać na obiad, lunch a nawet na śniadanie.
Indonezyjski smażony ryż Nasi Goreng występuje w wielu rożnych odmianach i wariantach: z mięsem, owocami morza, rożnymi warzywami i dodatkami, jednak jego najważniejszą i nieodzowną cechą jest obecność indonezyjskiego słodkiego sosu sojowego Ketjap Manis. Dodatek sporej ilości gęstego Ketjap Manis nadaje ryżowi brązowy kolor i słodkawy smak. Bardzo częstym dodatkiem do tego dania jest sadzone jajko i u nas też go nie zabrakło. Nie użyliśmy natomiast innego popularnego w Indonezji składnika, którym jest bardzo “aromatyczna” i trudno dostępna pasta krewetkowa – zastąpiliśmy ją bardziej akceptowalnym dla polskiego konsumenta sosem rybnym.