Wieprzowina w cieście z dipem sojowo-miodowym

Tajski smażony ryż z omletem tamago

0

Zupa krem z dyni po indyjsku

Ryż po indonezyjsku Nasi Goreng

Pikantne krewetki po syczuańsku

Ocena ze starego portalu: 4,88 / 8 ocen
Pikantne krewetki po syczuańsku to przepis zaczerpnięty z książki Łatwa kuchnia chińska. Rewelacyjne, bardzo proste do wykonania ostre krewetki przyrządzone na sposób syczuański. Do przyrządzenia potrawy autor zaleca sos fasolowy z chili, więc użyłem mojego ulubionego koreańskiego Gochujang, który nadał potrawie znakomitego, charakterystycznego smaku, w ostateczności można go zastąpić ulubionym sosem chili. Jeżeli nie przepadamy za zbyt ostrymi daniami możemy użyć lekko ostrej pasty fasolowej Ssamjang i zmniejszyć ilość czarnego pieprzu. Kluczowe dla smaku potrawy ma także użycie czarnego octu ryżowego – mało znanego w Polsce znakomitego chińskiego octu o walorach smakowych porównywalnych jedynie z najlepszymi octami balsamicznymi. Od siebie dodałem niewielką modyfikację w postaci prażonego sezamu, który znakomicie zgrał się z cała potrawą. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Czytaj dalej

Sos do polania ryżu / Przepis internauty

0
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 8 oceny
Sekretny przepis na specjalny sos do polania ryżu. Jest to sos podobny do tego jaki jest serwowany w wietnamskich budkach.

Czytaj dalej

Pyszna zupa chińska / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Polecam tą zupę - jest bardzo sycąca i smaczna. Jest to wersja uproszczona, ponieważ nie zawiera świeżych warzyw, ale polecam ją z czystym sumieniem 🙂

Czytaj dalej

Żeberka duszone w soku owocowym / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Potrawa charakterystyczna dla regionu katońskiego, bogatego w owoce. W Chinach, przy podawaniu żeberek, ustawia się oddzielne talerzyki na kostki. Podawać z ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Czytaj dalej

Smażona ryba z warzywami i sosem sojowo-owocowym

Ocena ze starego portalu: 4,83 / 6 ocen
Skomplikowany przepis, z wieloma składnikami, ale warto spróbować, bo smakuje znakomicie. Zrobiłem porcję dla 3 osób, ale tak nam smakowała, że zjedliśmy wszystko w dwójkę. Podawać ugotowanym ryżem japońskim.

Czytaj dalej

Kurczak w sosie curry / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,70 / 10 ocen
Podawać z ryżem basmati lub ryżem jaśminowym.

Czytaj dalej