Przepis na Wieprzowina w cieście z dipem sojowo-miodowym

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Wieprzowina w cieście z dipem sojowo-miodowym
Wieprzowina w cieście z dipem sojowo-miodowym to kawałki mięsa smażone w puszysty cieście z pysznym miodowo-sojowym sosem do maczania. Danie to można serwować solo z ryżem, jako przekąskę lub składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku. Olej do głębokiego smażenia trzeba mocno rozgrzać tak żeby prawie dymił a następnie zmniejszyć płomień i smażyć mięso partiami.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Ciasto:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szt. jajka rozmąconego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • szczypta chili mielonego
Sos do maczania:
Do przybrania:
  • trochę szczypiorku posiekanego
Dodatek:
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Ciasto:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szt. jajka rozmąconego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • szczypta chili mielonego
Sos do maczania:
Do przybrania:
  • trochę szczypiorku posiekanego
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Mięso marynować przynajmniej 30 min.
    Wieprzowina w cieście z dipem sojowo-miodowym
  2. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić mięso, smażyć mieszając ok. 3 minut. Wyjąć i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
  3. Zrobić ciasto stopniowo mieszając mąkę z proszkiem do pieczenia, jajkiem i mlekiem.
    Wieprzowina w cieście z dipem sojowo-miodowym
  4. Dodać chili i rozmieszać na gęste, lejące ciasto.
    Wieprzowina w cieście z dipem sojowo-miodowym
  5. W woku rozgrzać 3-4cm oleju. Zanurzać kawałki mięsa w cieście, wrzucać do woka i smażyć mieszając do uzyskania złoto-brązowego koloru. Wyjmować łyżką cedzakową i osuszać na ręczniku papierowym.
    Wieprzowina w cieście z dipem sojowo-miodowym
  6. Połączyć składniki sosu i wlać do osobnej miseczki.
  7. Wieprzowinę wyłożyć na talerze, przybrać szczypiorkiem i podawać z sosem do maczania.
    Wieprzowina w cieście z dipem sojowo-miodowym
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.