Przepis na Smażona ryba z warzywami i sosem sojowo-owocowym
Ocena ze starego portalu: 4,83 / 6 ocen
Skomplikowany przepis, z wieloma składnikami, ale warto spróbować, bo smakuje znakomicie. Zrobiłem porcję dla 3 osób, ale tak nam smakowała, że zjedliśmy wszystko w dwójkę. Podawać ugotowanym ryżem japońskim.
Skomplikowany przepis, z wieloma składnikami, ale warto spróbować, bo smakuje znakomicie. Zrobiłem porcję dla 3 osób, ale tak nam smakowała, że zjedliśmy wszystko w dwójkę. Podawać ugotowanym ryżem japońskim.
Czas przygotowania | 1 godzina |
Czas oczekiwania | 10 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 500 g filetów rybnych
- 1 szt. marchewki pociętej w paski lub starta na grubej tarce
- 1 szt. zielonego ogórka średniego pociętego w paski
- 1 szt. cebuli grubo posiekanej
- 2 szt. pomidorów średnich, pokrojonych w półplasterki
- 4 plasterki ananasa pokrojone na 8 kawałków
- 1/2 puszki kiełków fasoli mung lub świeżych
- 1 cm świeżego imbiru posiekanego lub startego
- 2 łyżki sosu sojowego japońskiego
- szczypta soli do smaku
- szczypta pieprzu do smaku
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- trochę oleju do smażenia
Sos:
- 1 szt. pomarańczy
- 1 szt. cytryny
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek wina ryżowego lub sake
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki soku ananasowego
- 1 łyżka sosu sojowego japońskiego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka oleju do smażenia
Dodatek:
- kilka miseczek ryżu japońskiego ugotowanego
Składniki
Sos:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Mąkę wsypujemy na płaski talerz. Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju, obtaczamy kawałki ryby w mące i smażymy na oleju po 1,5-2 min z każdej strony (aż się lekko zarumieni). Osączamy na kawałku papieru kuchennego, odkładamy w ciepłe miejsce (ja np. kładę kawałki ryby na jeden talerz i wkładam je do mikrofalówki - małe pomieszczenie trzyma ciepło).
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1575)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (11)
- Makaron, ryż, mąka (28)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (20)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (12)
- Herbata, napoje (9)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (189)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (27)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (17)
- [+]Kuchnia indyjska (88)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (20)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (149)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (15)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (37)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
- Inne (1)
Dodaj komentarz