Przepis na Tajski smażony ryż z omletem tamago
Tajski smażony ryż z omletem tamago to doprawiony po tajsku smażony ryż z japońskim elementem - omletem tamago. Do wykonania tego dania możemy użyć ryżu, który został nam po imprezie albo dużym obiedzie, jeżeli trochę wysechł to bardzo dobrze, ponieważ do smażenia najlepszy jest przeschnięty ryż.
Czas przygotowania | 40 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 szt. cebuli małej, drono posiekanej
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 1 łyżka pasty curry czerwonej
- 1/2 szklanki zielonego groszku (może być z puszki)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu rybnego w wersji wege zastąpić sosem sojowym
- 2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu, odstawiony na min. godzinę
- 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 2 łyżki oleju do smażenia
Na omlet tamago (składniki wymieszać):
- 1 szt. jajka ubitego
- 1 łyżka wody
- 1/2 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- szczypta soli
Do przybrania:
- garść świeżej kolendry
- kawałek papryki czerwonej pokrojonej w plasterki
Składniki
Na omlet tamago (składniki wymieszać):
Do przybrania:
|
Sposób przygotowania
- Rozgrzać olej i wlać masę jajeczną na patelnię pokrywając ją cienką warstwą.
- Na pozostałym na patelni oleju smażyć krótko cebulę z czosnkiem i pastą curry.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (23)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (6)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (14)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (199)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Zestawy orientalne (10)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz