Przejdź do treści

Tajski smażony ryż z omletem tamago

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Tajski smażony ryż z omletem tamago
Tajski smażony ryż z omletem tamago to doprawiony po tajsku smażony ryż z japońskim elementem - omletem tamago. Do wykonania tego dania możemy użyć ryżu, który został nam po imprezie albo dużym obiedzie, jeżeli trochę wysechł to bardzo dobrze, ponieważ do smażenia najlepszy jest przeschnięty ryż.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
Na omlet tamago (składniki wymieszać):
Do przybrania:
  • garść świeżej kolendry
  • kawałek papryki czerwonej pokrojonej w plasterki
Czas przygotowania 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
Na omlet tamago (składniki wymieszać):
Do przybrania:
  • garść świeżej kolendry
  • kawałek papryki czerwonej pokrojonej w plasterki
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzać olej i wlać masę jajeczną na patelnię pokrywając ją cienką warstwą.
  2. Kiedy się lekko zetnie, zdjąć na deskę i zwinąć w rulon. Odstawić do ostygnięcia a następnie pokroić w 1 cm kawałki.
    Tajski smażony ryż z omletem tamago
  3. Na pozostałym na patelni oleju smażyć krótko cebulę z czosnkiem i pastą curry.
  4. Dodać groszek, koncentrat pomidorowy, sos rybny i ugotowany ryż.
    Tajski smażony ryż z omletem tamago
  5. Wymieszać wszystko i wsypać dymkę.
    Tajski smażony ryż z omletem tamago
  6. Podawać potrawę gorącą z pokrojonym omletem tamago, przybraną papryką i listkami kolendry.
    Tajski smażony ryż z omletem tamago
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *