Przejdź do treści

limonki

Pieczona kukurydza po tajsku

Pieczona kukurydza po tajsku

Pieczona kukurydza po tajsku to pikantna wersja popularnej przekąski z całej kolby kukurydzy. W klasycznej wersji kukurydza jest tylko solona, czasami dodaje się trochę masła. W wersji tajskiej kukurydza przyprawiona jest pastą z bazylii, kruszoną papryczką chili, masłem i solą. Po krótkim gotowaniu kolby kukurydzy smaruje się przyprawami się a następnie piecze w piekarniku. Pieczenie dodaje kukurydzy dodatkowe walory smakowe. Pieczona kukurydza po tajsku najlepiej smakuje podana z limonką i świeżymi ziołami.

Mule w zielonym curry

Mule w zielonym curry (by M. Klimczak)

Mule w zielonym curry to klasycznie wykonane tajskie curry, pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu. Owoce morza w głębokim sosie z mleka kokosowego, zieloną pastą curry, sosem rybnym i cukrem palmowym. Serwowane ze sporą ilością świeżej kolendry. Potrawa lekko pikantna (choć ostrość można regulować wg, gustu) w gęstym kokosowym sosie o niepowtarzalnym aromacie tajskich przypraw i idealnie zbalansowanym słodko-słonym smaku. Idealnie smakują z dodatkiem gotowanego ryżu jaśminowego.

Mule w zielonym curry to przepis uniwersalny, pasujący do wszelkiego rodzaju owoców morza. Zamiast omułków w skorupach możemy zastosować krewetki, małże bez muszli, ośmiorniczki, filet rybny etc.

Indonezyjska zupa Soto

Indonezyjska zupa Soto (by M. Klimczak)

Indonezyjska zupa Soto to rodzaj rosołu drobiowego popularnego w Indonezji, Malezji, Singapurze i Surinamie. W odróżnieniu od naszych rodzimych delikatnych rosołków, indonezyjska zupa jest pikantna i dobrze doprawiona. Dzięki dodatkowi sporej ilości kurkumy jest także bardzo żółta. W stosunku do indonezyjskiego oryginalnego przepisu Magda wykonała znaczącą modyfikację dodając do bulionu mleko kokosowe. Można je pominąć zastępując taką samą ilością bulionu, różnica w smaku będzie jednak spora. Zupę podaje się gotowanym ryżem posypanym prażoną cebulką. Ryż możemy też zastąpić makaronem ryżowym lub makaron mie, jednak makaron dodajemy do zupy.

DOPRAWIAMY NA TALERZU
Indonezyjska zupa Soto została dobrze doprawiona podczas gotowania ale to nie koniec. Każdy z jedzących ma możliwość dodania dodatkowych składników i przypraw do swojej zupy. Proponowany przez nas zestaw dodatków obejmuje limonkę (dla kwaśności), sambal oelek (dla ostrości), prażoną cebulę (dla chrupkości) i cebulę dymkę (dla zdrowia i zielonego wyglądu).

Pad thai z kurczakiem lub tofu

Pad thai z kurczakiem lub tofu (by Magda Klimczak)

Pad thai z kurczakiem lub tofu to wersja słynnego tajskiego dania stir-fry z makaronem ryżowym. Błyskawiczne danie z woka, makaron ryżowy w kwaśno-słodkim sosie z tamaryndu i cukru palmowego z dodatkiem kurczaka (tofu) i warzyw. Pad thai to jedno z najsmaczniejszy i najbardziej znanych dań tajskich.

Grillowana ryba z grzybami shitake

Grillowana ryba z grzybami shitake

Grillowana ryba z grzybami shitake to smaczne i dietetyczne danie rybne z kuchni japońskiej. Dla miłośników grillowania może to być ciekawa odmiana od wszechobecnej kiełbaski i karkówki. Delikatnie przyprawioną rybę grilluję się razem z grzybem shitake w paczuszce z folii aluminiowej, dzięki czemu zachowuje ona w sobie większość aromatycznych soków.

Sałatka z krewetek z czerwonym grejpfrutem i avokado

Sałatka z krewetek z czerwonym grejpfrutem i avokado

Sałatka z krewetek z czerwonym grejpfrutem i avokado to danie dla osób dbających o linię i zdrowe żywienie. Grejpfruty zawierają mnóstwo witamin i mają działanie “odchudzające”. Odpowiadająca za gorzki posmak naryngina sprawia, że owoc usprawnia pracę jelit, a tym samym przyspiesza przemianę materii. Cytrusy warto wykorzystywać w zimowym gotowaniu, przypominają smaki lata i ciepło słońca.

Placki kukurydziane z zielonym curry

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny

Oryginalne tajskie placki kukurydziane z zieloną pasta curry. Do ich przygotowania używamy kukurydzy z puszki, połowę jej miksujemy, a połowę używamy w całości. Do placuszków najlepiej jest dodać świeżą bazylię i kolendrę ale jeżeli ich brakuje to można je pominąć. Danie podajemy z sosem chili.

Ryba smażona z imbirem / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny

Nie przepadam zbytnio za rybą, ale tą po prostu uwielbiam. Tak sobie myślę, że według tego samego przepisu można było by przygotować mięso kurczaka, muszę spróbować.