Przejdź do treści

Sałatka z krewetek z czerwonym grejpfrutem i avokado

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Sałatka z krewetek z czerwonym grejpfrutem i avokado
Sałatka z krewetek z czerwonym grejpfrutem i avokado to danie dla osób dbających o linię i zdrowe żywienie. Grejpfruty zawierają mnóstwo witamin i mają działanie "odchudzające". Odpowiadająca za gorzki posmak naryngina sprawia, że owoc usprawnia pracę jelit, a tym samym przyspiesza przemianę materii. Cytrusy warto wykorzystywać w zimowym gotowaniu, przypominają smaki lata i ciepło słońca.
Głosów: 3
Ocena: 4
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 20 minut
Czas oczekiwania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 garści krewetek Black Tiger
  • 1 łyżka masła
  • 2 szt. awokado
  • 1 szt. grejpfruta czerwonego
Dressing:
  • 1 szt. limonki (sama otarta skórka)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu płynnego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Do przybrania:
  • kilka liści sałaty
  • 1 łyżka kiełków ulubionych (np. rzodkiewki lub brokuła)
  • 1 łyżka szczypiorku posiekanego
Czas przygotowania 20 minut
Czas oczekiwania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 garści krewetek Black Tiger
  • 1 łyżka masła
  • 2 szt. awokado
  • 1 szt. grejpfruta czerwonego
Dressing:
  • 1 szt. limonki (sama otarta skórka)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu płynnego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Do przybrania:
  • kilka liści sałaty
  • 1 łyżka kiełków ulubionych (np. rzodkiewki lub brokuła)
  • 1 łyżka szczypiorku posiekanego
Głosów: 3
Ocena: 4
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Krewetki obrać z pancerzy, krótko obsmażyć na maśle i ostudzić.
  2. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, obrać i pokroić w plastry. Grejpfrut obrać, usunąć białą skórkę i podzielić na cząstki.
  3. Przygotować dressing: z limonki zetrzeć skórkę i wymieszać z sosem sojowym, oliwą i miodem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Wrzucić do miski owoce oraz krewetki, polać dressingiem i wymieszać. Wstawić do lodówki na 20 minut.
  5. Udekorować półmisek listkami sałaty, na to wyłożyć schłodzoną sałatkę, posypać kiełkami i szczypiorkiem.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *