Przejdź do treści

oleju

Tofu Ma Po / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny

Oryginalne, słynne danie chińskie z prowincji Sichuan, o wyrazistym ostrym smaku, bardzo popularne w restauracjach chińskich w USA. Potrawa jest przeznaczona dla wielbicieli ostrej kuchni syczuańskiej, ale nie tylko – ostrość można bowiem „wyregulować”.

Placki mandaryńskie

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny

Placki mandaryńskie to cienkie, pszenne placki, smażone bez tłuszczu, w które zawija się niektóre chińskie dania i zjada jak naleśnik. Najbardziej znane dania, podawane z plackami mandaryńskimi to kaczka po pekińsku i wieprzowina Mu Shu. Ich przygotowanie jest dosyć pracochłonne, ale można je przygotować z wyprzedzeniem np. dzień przed przygotowaniem dania i przed podaniem podgrzać na parze. Na szczęście mi pomagała mała pomocniczka:) W większości przepisów do placków nie dodaje się soli, ja spróbowałem z sola i bez i bardziej odpowiadają mi lekko posolone.