Zielone curry z warzyw

Chleb Naan czosnkowo-kolendrowy

Chrupiące ziołowe placuszki

Indyjski chleb Naan maślany

Bibimbap koreański ryż z warzywami

Zupa z soczewicy i cukinii

Dyniowe curry z warzywami (by M. Klimczak)

Indyjski kurczak Vindaloo (by Magda Klimczak)

Makaron smażony na chrupiąco

Pikantny bakłażan z tofu i suszonymi krewetkami

Pikantny bakłażan z tofu i suszonymi krewetkami to danie, które można spożywać na zimno jako przystawkę lub na ciepło jako danie główne serwowane z ryżem, może też być elementem kilkudaniowego chińskiego posiłku. Jednym ze składników są suszone krewetki, składnik zupełnie nieznany w Europie, w Chinach natomiast bardzo ceniony jako dodatek do dań smażonych i sałatek, o ciekawym słodkawym smaku i jędrnej konsystencji. Suszone krewetki należy namoczyć przed użyciem przez noc, ewentualnie zatrzeć w moździerzu lub bardzo drobno posiekać na sucho.

Czytaj dalej