Przepis na Ryż smażony / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Ryż smażony / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,2 / 5 ocen
Ryż smażony z warzywami, jajkiem i wędliną, stosować jako zamiennik ryżu białego lub jako lekką przekąskę.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 35 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 4 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego zob. przepis, odstawionego na kilka godzin
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szt. cebuli małej, drobno pokrojonej
  • 6 plastrów wędliny jeśli duże wystarczą 4 - pokrojane w kwadraty 1x1cm
  • 2 szt. jajka rozbełtanego
  • 1 szt. por mały, pokrojony w ćwierćplasterki
  • trochę soli
Czas przygotowania 35 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 4 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego zob. przepis, odstawionego na kilka godzin
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szt. cebuli małej, drobno pokrojonej
  • 6 plastrów wędliny jeśli duże wystarczą 4 - pokrojane w kwadraty 1x1cm
  • 2 szt. jajka rozbełtanego
  • 1 szt. por mały, pokrojony w ćwierćplasterki
  • trochę soli
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Ryż ugotować wg. przepisu, kilka godzin wcześniej i odstawić, żeby trochę przesechł.
  2. Na duża patelnię lub wok wlać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę i smażyć 3 minuty. Dodać pora i smażyć kolejne 3 minuty. Uwaga! Warzywa nie mogą zbrązowieć.
  3. Warzywa przesunąć na boki, na środek woka wlać rozbełtane jajka i smażyć na suchą jajecznicę.
  4. Dodać szynkę i 1 łyżkę oleju. Wymieszać.
  5. Dorzucić do woka ugotowany ryż, wymieszać podgrzewać do całkowitego rozgrzania wszystkich składników. Dosolić do smaku.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.