Przejdź do treści

Ryż smażony / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Ryż smażony / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,2 / 5 ocen
Ryż smażony z warzywami, jajkiem i wędliną, stosować jako zamiennik ryżu białego lub jako lekką przekąskę.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 35 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 4 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego zob. przepis, odstawionego na kilka godzin
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szt. cebuli małej, drobno pokrojonej
  • 6 plastrów wędliny jeśli duże wystarczą 4 - pokrojane w kwadraty 1x1cm
  • 2 szt. jajka rozbełtanego
  • 1 szt. por mały, pokrojony w ćwierćplasterki
  • trochę soli
Czas przygotowania 35 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 4 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego zob. przepis, odstawionego na kilka godzin
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szt. cebuli małej, drobno pokrojonej
  • 6 plastrów wędliny jeśli duże wystarczą 4 - pokrojane w kwadraty 1x1cm
  • 2 szt. jajka rozbełtanego
  • 1 szt. por mały, pokrojony w ćwierćplasterki
  • trochę soli
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Ryż ugotować wg. przepisu, kilka godzin wcześniej i odstawić, żeby trochę przesechł.
  2. Na duża patelnię lub wok wlać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę i smażyć 3 minuty. Dodać pora i smażyć kolejne 3 minuty. Uwaga! Warzywa nie mogą zbrązowieć.
  3. Warzywa przesunąć na boki, na środek woka wlać rozbełtane jajka i smażyć na suchą jajecznicę.
  4. Dodać szynkę i 1 łyżkę oleju. Wymieszać.
  5. Dorzucić do woka ugotowany ryż, wymieszać podgrzewać do całkowitego rozgrzania wszystkich składników. Dosolić do smaku.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *