Przejdź do treści

papryczek chili

Indonezyjska sałatka Gado Gado

Indonezyjska sałatka Gado Gado

Indonezyjska sałatka Gado Gado to popularny street food w Indonezji a w szczególności w stolicy kraju Dżakarcie. Gado gado znaczy “mieszanina różnych rzeczy”, co odnosi się różnorodności użytych do jej przygotowania składników. Skład sałatki Gado Gado jest bardzo zmienny i zależy od miejsca i pory roku, używa się składników, które akurat są dostępne. Nieodzownym składnikiem sałatki jest natomiast pikantny, aromatyczny i pożywny sos z orzeszków ziemnych. Indonezyjska sałatka Gado Gado może być serwowana solo ale najlepiej smakuje z chrupiącą przekąską, świetnie nadadzą się z prażynki krewetkowe.

Bulion drobiowy z ryżem i jajkiem

Bulion drobiowy z ryżem i jajkiem

Bulion drobiowy z ryżem i jajkiem to pożywna tajska, która może stanowić samodzielny posiłek. W zależności od upodobań, jajka można usmażyć jak omlet lub wbić bezpośrednio do zupy.

Tofu Ma Po / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny

Oryginalne, słynne danie chińskie z prowincji Sichuan, o wyrazistym ostrym smaku, bardzo popularne w restauracjach chińskich w USA. Potrawa jest przeznaczona dla wielbicieli ostrej kuchni syczuańskiej, ale nie tylko – ostrość można bowiem „wyregulować”.

Koreański grill Korean Barbecue

Koreański grill Korean Barbecue

Koreański grill Korean Barbecue to bardzo popularne danie w Korei. Serwuje się je głównie w wyspecjalizowanych restauracjach, które oferują tylko “Korean Barbecue”. Jedyną opcją dla klienta jest wybór pomiędzy 3 rodzajami mięsa – boczek, karkówka, czarna wieprzowina (cokolwiek to jest). Kiedy pierwszy raz wpadliśmy do takiej restauracji, nie było tam żadnego menu, na stoliku była tylko naklejka z 3 pozycjami, oczywiście po koreańsku. Zapytana po angielsku kelnerka bardzo się przestraszyła i pobiegła po kolegę. Kolega klepiąc się po karku i boku wyjaśnił nam, że 2 pierwsze pozycje to karkówka i boczek, 3 pozycję (czarna wieprzowina) rozszyfrowaliśmy dopiero w innej restauracji, w której kelner znał kilka słów po angielsku:). Po powrocie do Polski kilka razy przygotowaliśmy z Kasią polską wersję koreańskiego grilla, brakuje w nim kilku koreańskich dodatków ale generalnie bardzo dobrze oddaje charakter i smak oryginalnego dania. Absolutnie niezbędnymi składnikami, nadającymi daniu całego charakteru są: – liście sałaty – kim-chi z kapusty – trzeba je wykonać samemu – koreańska ostra pasta z fermentowanej soi (고추장 kochujang) – można ją kupić w specjalistycznych sklepach z orientalną żywnością. Na ostatnich 2 zdjęciach ja i Kasia podczas koreańskiego grilla w Korei.

Kiełki fasoli Mung w sosie karmelowym

Ocena ze starego portalu: 4,25 / 4 oceny

Łatwa w przygotowaniu, bardzo oryginalna, zdrowa i smaczna surówka. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.