Przepis na Kiełki fasoli Mung w sosie karmelowym
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby |
Składniki
- 1 paczka kiełków fasoli mung
- 1 szt. papryki białej (lub inny kolor), pociętej w cienkie paski
- 1 szt. papryczek chili (świeżej lub marynowanej), pociętej w cienkie paski
- 1 łyżka sezamu białego uprażonego
Sos:
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki wody zagotowanej
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1/2 łyżki czarnego octu ryżowego lyb octu balsamicznego
Składniki
Sos:
|
Sposób przygotowania
- Na niewielką patelnię wsypać cukier, rozprowadzić szybkim ruchem po dnie. Wstawić na średni ogień. Cukier zacznie się rozpuszczać i zmieniać kolor na brązowy (lepiej nie mieszać go ponieważ bardzo mocno przykleja się do szpatułki). Kiedy roztopiony cukier nabierze ciemnobrązowy kolor wlać na patelnie gorącą wodę (woda musi być gorąca, ponieważ zimna woda schłodzi karmel i jego roztapianie w wodzie będzie trwać bardzo długo), i gotować na małym ogniu tak długo aż karmel się roztopi. Wlać sos sojowy i ocet, wymieszać, gotować jeszcze na małym ogniu ok. 1 min.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1564)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz