Przejdź do treści

papryczek chili

Wołowina smażona po syczuańsku

Ocena ze starego portalu: 4,65 / 26 ocen

Danie dosyć ostre, miłośnicy “ognia w ustach” mogą dodać jeszcze sos chili. Aby bez problemów pociąć mięso najlepiej jest je trochę zamrozić (lub nie rozmrażać do końca). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Wołowina smażona z papryką

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 3 oceny

Danie wstępnie smażone na głębokim oleju, jeżeli chcesz tego uniknąć można mięso i paprykę usmażyć metodą stir-fry na 2 łyżkach oleju. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Kiełki fasoli Mung w sosie karmelowym

Ocena ze starego portalu: 4,25 / 4 oceny

Łatwa w przygotowaniu, bardzo oryginalna, zdrowa i smaczna surówka. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Wietnamski kurczak z nerkowcami

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny

Danie które podbiło nie tylko mój żołądek, ale też smakowało mojej żonie, która nie przepada za kuchnią azjatycką – oto najlepsza reklama tego przepisu. Podawać z ryżem jaśminowym.

Smażone jajka pani Jang

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 3 oceny

Smażone na głębokim oleju chińskie danie z jaj. Może być podane na śniadanie, jako szybkie danie z ryżem lub składnik kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Sałatka z ośmiornicy

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny

Oryginalna, bardzo aromatyczna tajska sałatka z dodatkiem małych ośmiorniczek. Świetna dietetyczna przekąska dla osób trzymających linię:)

Koreański grill Korean Barbecue

Ocena ze starego portalu: 4,40 / 12 ocen

Koreański grill Korean Barbecue to bardzo popularne danie w Korei. Serwuje się je głównie w wyspecjalizowanych restauracjach, które oferują tylko “Korean Barbecue”. Jedyną opcją dla klienta jest wybór pomiędzy 3 rodzajami mięsa – boczek, karkówka, czarna wieprzowina (cokolwiek to jest). Kiedy pierwszy raz wpadliśmy do takiej restauracji, nie było tam żadnego menu, na stoliku była tylko naklejka z 3 pozycjami, oczywiście po koreańsku. Zapytana po angielsku kelnerka bardzo się przestraszyła i pobiegła po kolegę. Kolega klepiąc się po karku i boku wyjaśnił nam, że 2 pierwsze pozycje to karkówka i boczek, 3 pozycję (czarna wieprzowina) rozszyfrowaliśmy dopiero w innej restauracji, w której kelner znał kilka słów po angielsku:). Po powrocie do Polski kilka razy przygotowaliśmy z Kasią polską wersję koreańskiego grilla, brakuje w nim kilku koreańskich dodatków ale generalnie bardzo dobrze oddaje charakter i smak oryginalnego dania. Absolutnie niezbędnymi składnikami, nadającymi daniu całego charakteru są: – liście sałaty – kimchi z kapustykoreańskiej pasty chili (고추장 Gochujang) – można ją kupić w naszym sklepiku. Na ostatnich 2 zdjęciach ja i Kasia podczas koreańskiego grilla w Korei.

Tofu Ma Po / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny

Oryginalne, słynne danie chińskie z prowincji Sichuan, o wyrazistym ostrym smaku, bardzo popularne w restauracjach chińskich w USA. Potrawa jest przeznaczona dla wielbicieli ostrej kuchni syczuańskiej, ale nie tylko – ostrość można bowiem „wyregulować”.