Szaszłyki z wątróbek drobiowych w 5 smakach
Szaszłyki z wątróbek drobiowych w 5 smakach to chińskie szaszłyki dla miłośników podrobów. Szaszłyki te można usmażyć lub ugrillować. Podaje się je polane sosem chili z dodatkiem ryżu jaśminowego.
Szaszłyki z wątróbek drobiowych w 5 smakach to chińskie szaszłyki dla miłośników podrobów. Szaszłyki te można usmażyć lub ugrillować. Podaje się je polane sosem chili z dodatkiem ryżu jaśminowego.
Wątróbka smażona z mango to usmażona w woku wątróbka z dodatkiem kwaskowego mango i dymki. Potrawa łatwa w przygotowaniu a jednocześnie oryginalna smakowo.
Makaron ryżowy z kaczką i omletem to chińskie danie stanowiące pełen pożywny posiłek. Usmażona pierś kaczki z warzywami w sosie podana wraz z roladkami z omleta na cieniutkim makaronie ryżowym. Makaron ryżowy vermicelli jest cienkim przeźroczystym, delikatnym makaronem. Należy go namoczyć w gorącej wodzie, aż zmięknie, ale nie gotować. Potrawę możemy dodatkowo zaostrzyć dodając posiekaną papryczkę chili.
Czerwone curry z krewetkami to super łatwe do przygotowania i bardzo smaczne tajskie curry z krewetek. Ostrość regulujemy ilością czerwonej pasty curry od 1 do 3 łyżek. Podajemy z ryżem jaśminowym.
Smażone tofu z grzybami Mun to wegetariańskie danie, które może być serwowane z ryżem lub jako warzywny dodatek do innego dania głównego. Tofu jest samo w sobie praktycznie bez smaku, jednak bardzo łatwo można mu nadać wspaniały aromat stosując różne dodatki. Zawiera dużo protein, dlatego warto zawsze mieć je pod ręką z myślą o osobach unikających mięsa.
Papryka faszerowana na sposób orientalny to danie typu fusion, znana w europejskich kuchniach faszerowana papryka przygotowana w stylu orientalnym.
Jajka smażone z pomidorami to chińska wersja jajecznicy, serwowana jako składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku. Oczywiście można ją podać jak rodzimą jajecznicę na śniadanie lub kolację. Do wykonania tej potrawy najlepiej użyć pomidorów o mięsistym środku – bardzo dobre są podłużne, polne pomidory.
Placki kukurydziane po tajsku wykonane z ziaren kukurydzy pikantne i aromatyczne placki, które można podawać o każdej porze dnia.
Imbirowy kurczak z sałatką z rukoli i makaronem Soba to idealna potrawa na szybki obiad. Danie rodem z kuchni chińskiej, bardzo dobrze przyjęło się w Japonii. Jest to bardzo smaczna i pożywna potrawa a na jej przygotowanie nie potrzeba wiele czasu.
Szpinak smażony w cieście Zha bocai yu to danie to pochodzące z kuchni katońskiej i bardzo przypomina japońską tempurę. W taki sam sposób możemy również przygotować liście kalafiora. Jest to rodzaj przekąski, która może być także elementem kilkudaniowego chińskiego posiłku.