Bakłażan smażony z warzywami

Temaki sushi ze smażoną kaczką

Tofu z mieloną wieprzowiną Mapo Tofu

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 5 ocen
Tofu z mieloną wieprzowiną (Mapo Tofu) to słynne chińskie danie z prowincji Syczuan znane na całym świecie. W oryginalnym wydaniu jest bardzo ostre, dla typowego polskiego podniebienia zbyt ostre, dlatego w zależności od gustu należy dodać od 1/2 do 3 łyżeczek sosu chili. Do wykonania tej potrawy użyliśmy miękkiego tofu o jedwabistej konsystencji, jednak równie dobrze nadaje się tofu zwarte. Tofu jest praktycznie bez smaku ale to należy przyjąć jako zaletę gdyż zanurzone w sosach i przyprawach chłonie ich aromaty i „budzi się do życia”. Ma także mnóstwo walorów odżywczych, posiada lekkostrawne białko, wysoką zawartość wapnia, potasu i magnezu, obniża poziom cholesterolu i jest niskokaloryczne.

Czytaj dalej

Kurczak w pięciu smakach z grejpfrutem i granatem

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 7 ocen
Kurczak w pięciu smakach z grejpfrutem i granatem to wakacyjne danie z owocami. Potrawa ta oprócz walorów smakowych jest niezwykle estetyczna wizualnie. Szybkie smażenie w woku sprawia, że kurczak nie chłonie tłuszczu a dodatek grejpfruta i owocu granatu przyśpiesza trawienie i dostarcza wielu witamin.

Czytaj dalej

Kurczak z orzechami ziemnymi / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Próbowałem wiele z dań chińskich, ale ten przepis mnie powalił. Jeśli nie lubicie ostrości pomińcie chilli i pieprz syczuański. Ja lubię więcej "sałaty" w posiłkach więc daję duuużo więcej pora do potrawy, czasami prawie całego 🙂

Czytaj dalej

Tofu Ma Po / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Oryginalne, słynne danie chińskie z prowincji Sichuan, o wyrazistym ostrym smaku, bardzo popularne w restauracjach chińskich w USA. Potrawa jest przeznaczona dla wielbicieli ostrej kuchni syczuańskiej, ale nie tylko – ostrość można bowiem „wyregulować”.

Czytaj dalej

Grzyby w ostro-słodkim sosie

Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen
Po artykule o zbieraniu polskich grzybów Mun nie mogło zabraknąć nowego przepisu z ich wykorzystaniem. Do wykonania tego przepisu użyłem trochę uszaków (miałem ich tylko 10g) i dopełniłem potrzebną ilością grzybów Mun. Uważajcie, żeby nie przeholować z grzybami Mun (uszakami), na sucho wyglądają skromnie ale po ugotowaniu robią się kilkanaście razy większe, 25g (ok 10 całych grzybów) to idealna proporcja do 500g pieczarek. Zupełnym przypadkiem do danie trafiła niewielka ilość anyżu gwiazdkowatego (zmieliłem pieprz syczuański w młynku, który był zabrudzony po ostatnim mieleniu anyżu) ale efekt smakowy był bardzo dobry więc postanowiłem umieścić ten dodatek w przepisie, jeżeli jednak nie macie dostępu do tej rzadkiej przyprawy możecie z niej zrezygnować. Danie jadło już kilka osób i wszystkim bardzo smakowało, ja osobiście daję 5-kę. Podawać jako przystawkę do dania głównego lub jako składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Czytaj dalej

Zupa słodko-kwaśna z makaronem ryżowym / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5.00 / 2 oceny
Wariacja na temat słodko-kwaśnych klimatów z orzeźwiającą mgiełką. Trochę w stylu fusion.

Czytaj dalej

Kapusta pekińska słodko-kwaśna

Ocena ze starego portalu: 4,8 / 5 ocen
Surówka o specyficznym, orientalny smaku. Przygotowana przez Kasię. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Czytaj dalej

Kaczka z kiełkami fasoli mung

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 3 oceny
Danie z kaczki dosyć specyficzne ponieważ mięso przyprawione jest pieprzem syczuańskim. Jeżeli nie masz pieprzu syczuańskiego to lepiej odpuść do momentu, aż go kupisz, ponieważ danie straci cały charakter. Pamiętaj, że kaczka ma być serwowana na kiełkach, w żadnym wypadku nie mieszaj obu elementów. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Czytaj dalej