Przejdź do treści

Kurczak w pięciu smakach z grejpfrutem i granatem

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kurczak w pięciu smakach z grejpfrutem i granatem
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 7 ocen
Kurczak w pięciu smakach z grejpfrutem i granatem to wakacyjne danie z owocami. Potrawa ta oprócz walorów smakowych jest niezwykle estetyczna wizualnie. Szybkie smażenie w woku sprawia, że kurczak nie chłonie tłuszczu a dodatek grejpfruta i owocu granatu przyśpiesza trawienie i dostarcza wielu witamin.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 5 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
  • 500 g piersi kurczaka pokrojonej w kostkę
  • 1 szt. papryczki chili suszonej bez pestek, posiekanej
  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
  • 1 szt. grejpfruta
  • 1/2 szt. granatu
  • 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • garść świeżej kolendry lub natki pietruszki
  • 1 łyżka miodu do marynowania owoców
Marynata:
Dodatek:
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 5 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
  • 500 g piersi kurczaka pokrojonej w kostkę
  • 1 szt. papryczki chili suszonej bez pestek, posiekanej
  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
  • 1 szt. grejpfruta
  • 1/2 szt. granatu
  • 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • garść świeżej kolendry lub natki pietruszki
  • 1 łyżka miodu do marynowania owoców
Marynata:
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Pierś kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie pokroić w kostkę 2x2 cm.
    Kurczak w pięciu smakach z grejpfrutem i granatem
  2. Połączyć składniki marynaty i wymieszać z kurczakiem, odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie przełożyć kurczaka na sitko, żeby przed smażeniem osączył się z marynaty.
  3. W czasie marynowania kurczaka obrać grejpfruta ze skórki i białych błon, następnie porwać na duże kawałki. Obrać owoc granatu i delikatnie oddzielić ziarenka.
  4. W miseczce wymieszać owoce z 1 łyżką miodu (ostrożnie aby nie pokruszyć grejpfruta, bo stracimy efekt dekoracyjny).
    Kurczak w pięciu smakach z grejpfrutem i granatem
  5. W woku mocno rozgrzać 2 łyżki oleju a następnie wrzucić papryczkę chili. Kiedy papryczka sczernieje wyłowić ją i następnie dodać osączonego z marynaty kurczaka.
    Kurczak w pięciu smakach z grejpfrutem i granatem
  6. Smażyć krótko kurczaka od czasu do czasu mieszając, aż do lekkiego zrumienienia. Następnie przełożyć na talerz razem z grapefruitem i owocem granatu. Posypać szczypiorem i podawać z gotowanym ryżem jaśminowym.
    Kurczak w pięciu smakach z grejpfrutem i granatem
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *