Ocena ze starego portalu: 5,00 / 7 ocen
Kurczak w pięciu smakach z grejpfrutem i granatem to wakacyjne danie z owocami. Potrawa ta oprócz walorów smakowych jest niezwykle estetyczna wizualnie. Szybkie smażenie w woku sprawia, że kurczak nie chłonie tłuszczu a dodatek grejpfruta i owocu granatu przyśpiesza trawienie i dostarcza wielu witamin.
Kurczak w pięciu smakach z grejpfrutem i granatem to wakacyjne danie z owocami. Potrawa ta oprócz walorów smakowych jest niezwykle estetyczna wizualnie. Szybkie smażenie w woku sprawia, że kurczak nie chłonie tłuszczu a dodatek grejpfruta i owocu granatu przyśpiesza trawienie i dostarcza wielu witamin.
Czas przygotowania | 20 minut |
Czas gotowania | 5 minut |
Czas oczekiwania | 1 godzina |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 500 g piersi kurczaka pokrojonej w kostkę
- 1 szt. papryczki chili suszonej bez pestek, posiekanej
- 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
- 1 szt. grejpfruta
- 1/2 szt. granatu
- 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- garść świeżej kolendry lub natki pietruszki
- 1 łyżka miodu do marynowania owoców
Marynata:
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka czarnego octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki sosu chili
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka wina ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 cm świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatek:
- 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Marynata:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Połączyć składniki marynaty i wymieszać z kurczakiem, odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie przełożyć kurczaka na sitko, żeby przed smażeniem osączył się z marynaty.
- W czasie marynowania kurczaka obrać grejpfruta ze skórki i białych błon, następnie porwać na duże kawałki. Obrać owoc granatu i delikatnie oddzielić ziarenka.
Udostępnij ten przepis