Przejdź do treści

Kaczka z kiełkami fasoli mung

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kaczka z kiełkami fasoli mung
Ocena ze starego portalu: 4,67 / 3 oceny
Danie z kaczki dosyć specyficzne ponieważ mięso przyprawione jest pieprzem syczuańskim. Jeżeli nie masz pieprzu syczuańskiego to lepiej odpuść do momentu, aż go kupisz, ponieważ danie straci cały charakter. Pamiętaj, że kaczka ma być serwowana na kiełkach, w żadnym wypadku nie mieszaj obu elementów. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sos:
Dodatek:
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sos:
Dodatek:
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Pokroić pierś kaczki w cienkie plasterki (najlepiej jest to zrobić gdy jest lekko zmrożona). Umyć kiełki i osączyć z wody.
  2. Wymieszać składniki na sos.
  3. Rozgrzać w woku 3 łyżki oleju. Ciągle mieszając przesmażyć mięso kaczki aż zmieni kolor (ok. 2 min). Dodać pieprz syczuański, dobrze wymieszać. Wyjąć usmażoną pierś na talerz i trzymać w cieple (np. w lekko nagrzanym piekarniku).
  4. Umyć wok, ponownie rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać kiełki i smażyć ok. 2 min mieszając aż lekko zmiękną. Wlać sos, wymieszać i zagotować.
  5. Przesmażone kiełki przełożyć na talerz, położyć na nim gorącą pierś kaczki. Danie gotowe.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *