Bulion wegański z miso

Pstrąg smażony z selerem naciowym i ananasem

Zupa krem z dyni po indyjsku

Zupa krem marchewkowy z mlekiem kokosowym

Alu kofta smażone warzywne kulki

Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen
Alu kofta smażone warzywne kulki (alu - ziemniak, kofta - kulka) to popularna indyjska, wegetariańska potrawa. Danie jest łatwe w przygotowaniu i można przyrządzić je z różnego rodzaju warzyw. W oryginalnym przepisie (zaczerpniętym z książki Kuchnia Kryszny) oprócz ziemniaków polecany jest kalafior. My użyliśmy ziemniaków, marchwi i selera. Z powodzeniem można jednak dodawać inne warzywa, robić tzw. przegląd lodówki:). Sos do kofty jest mocno pikantny, jeżeli ktoś woli łagodniejsze dania należy zmniejszyć ilość papryczki chili i pozbawić ją nasion. W sezonie sos można przygotować ze świeżych pomidorów, zimową porą lepiej użyć puszkowanych. Danie smakuje najlepiej bezpośrednio po usmażeniu i polaniu sosem, kulki zachowują wtedy chrupkość.

Czytaj dalej

Chińska zupa kurczakowa / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,50 / 8 ocen
Banalnie prosta w wykonaniu potrawa. Udaje się nawet tym, którzy przypalają wodę na herbatę. Przy tym ma naprawdę niebanalny smak.

Czytaj dalej

Miso Ramen / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,50 / 2 ocen
Tradycyjny, kilkustopniowy przepis na słynną japońską zupę miso z makaronem ramen.

Czytaj dalej

Ryba po chińsku / Przepis internauty

Rosół chiński / bulion drobiowy

Ocena ze starego portalu: 4,60 / 15 ocen
Ten przepis powinien pojawić się tutaj dawno temu, ponieważ jest bazą dla prawie wszystkich zup chińskich i dodatkiem dla wielu chińskich potraw (oczywiście w wersji ekspresowej możemy go zastąpić bulionem z proszku). Dodatek anyżu jest opcjonalny według uznania ponieważ daje rosołowi wyraźny anyżkowy smak, który niektórym może nie odpowiadać, a poza tym "anyżowy" rosół jako baza do zup i innych potraw może zbyt mocno wpływać na smak dania. Rosół można podawać samodzielnie np. z makaronem pszennym lub sojowym.

Czytaj dalej

Kim-Chi / Przepis internauty

0
Ocena ze starego portalu: 4,67 / 6 ocen
Podobno każda koreańska rodzina ma swój przepis na kim chi - ale Polacy nie gęsi... Ten przepis to moja kompilacja kilku przepisów znalezionych w sieci, wypróbowana i doceniona już kilkakrotnie 🙂

Czytaj dalej