Przepis na Pstrąg smażony z selerem naciowym i ananasem
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby |
Składniki
- 2 szt. pstrąga całego, oczyszczonego lub 4 małe filety
- 2 łodyżki selera naciowego pokrojonego w plasterki
- 4 plastry ananasa pokrojonego w kawałki
- 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
- 50 ml soku z ananasa
- 150 ml bulionu rybnego lub wody
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej wymieszanej z 2 łyżkami wody
- kilka liści selera lub szczypior z dymki, do dekoracji
- 3 łyżki oleju do smażenia
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Przygotować bulion rybny: wycięte podczas filetowania kawałki ryby łącznie z głowami i skórą zalać zimną wodą i gotować na niewielkim ogniu przez 10 minut. Przecedzić wywar. Ewentualnie użyć bulionu rybnego w proszku.
- Filety rybne pokroić w paski.
- Rozgrzać w woku 2 łyżki oleju, jak zadymi zmniejszyć płomień i wrzucić rybę. Smażyć od czasu do czasu mieszając, gdy lekko się zrumieni. Wyjąć na talerz.
- Rozgrzać ponownie w woku 1 łyżkę oleju iw rzucić czosnek z selerem naciowym i podsmażać mieszając 1 minutę.
- Wlać do woka sok z ananasa, wywar rybny (lub wodę) i sos sojowy.
- Zagęścić sos mąką ziemniaczaną i wymieszać.
- Pogotować jeszcze chwilę i dołożyć usmażone kawałki ryby.
- Podgrzać wszystko ale już nie mieszać aby nie pokruszyć delikatnych kawałków ryby.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1560)
- [+]Kuchnia chińska (331)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz