Przepis na Pstrąg smażony z selerem naciowym i ananasem

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Pstrąg smażony z selerem naciowym i ananasem
Pstrąg smażony z selerem naciowym i ananasem to potrawa łagodna, o lekko słodkim smaku. Zwolennicy pikantniejszych potraw mogą dodać 2-3 papryczki chili i smażyć je razem z czosnkiem i selerem naciowym.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 szt. pstrąga całego, oczyszczonego lub 4 małe filety
  • 2 łodyżki selera naciowego pokrojonego w plasterki
  • 4 plastry ananasa pokrojonego w kawałki
  • 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
  • 50 ml soku z ananasa
  • 150 ml bulionu rybnego lub wody
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej wymieszanej z 2 łyżkami wody
  • kilka liści selera lub szczypior z dymki, do dekoracji
  • 3 łyżki oleju do smażenia
Dodatek:
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 szt. pstrąga całego, oczyszczonego lub 4 małe filety
  • 2 łodyżki selera naciowego pokrojonego w plasterki
  • 4 plastry ananasa pokrojonego w kawałki
  • 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
  • 50 ml soku z ananasa
  • 150 ml bulionu rybnego lub wody
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej wymieszanej z 2 łyżkami wody
  • kilka liści selera lub szczypior z dymki, do dekoracji
  • 3 łyżki oleju do smażenia
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Pstrąga wyfiletować i zdjąć skórę.
    Pstrąg smażony z selerem naciowym i ananasem
  2. Przygotować bulion rybny: wycięte podczas filetowania kawałki ryby łącznie z głowami i skórą zalać zimną wodą i gotować na niewielkim ogniu przez 10 minut. Przecedzić wywar. Ewentualnie użyć bulionu rybnego w proszku.
  3. Filety rybne pokroić w paski.
  4. Rozgrzać w woku 2 łyżki oleju, jak zadymi zmniejszyć płomień i wrzucić rybę. Smażyć od czasu do czasu mieszając, gdy lekko się zrumieni. Wyjąć na talerz.
  5. Rozgrzać ponownie w woku 1 łyżkę oleju iw rzucić czosnek z selerem naciowym i podsmażać mieszając 1 minutę.
  6. Dołożyć ananasa i smażyć mieszając dalsze 2 minuty.
    Pstrąg smażony z selerem naciowym i ananasem
  7. Wlać do woka sok z ananasa, wywar rybny (lub wodę) i sos sojowy.
  8. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną i wymieszać.
  9. Pogotować jeszcze chwilę i dołożyć usmażone kawałki ryby.
  10. Podgrzać wszystko ale już nie mieszać aby nie pokruszyć delikatnych kawałków ryby.
  11. Pstrąga podawać z ryżem przybranego listkami selera, potrawę można przyozdobić kilkoma plasterkami świeżej papryczki chili.
    Pstrąg smażony z selerem naciowym i ananasem
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.