Przepis na Pstrąg smażony z selerem naciowym i ananasem
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 2 szt. pstrąga całego, oczyszczonego lub 4 małe filety
- 2 łodyżki selera naciowego pokrojonego w plasterki
- 4 plastry ananasa pokrojonego w kawałki
- 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
- 50 ml soku z ananasa
- 150 ml bulionu rybnego lub wody
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej wymieszanej z 2 łyżkami wody
- kilka liści selera lub szczypior z dymki, do dekoracji
- 3 łyżki oleju do smażenia
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Przygotować bulion rybny: wycięte podczas filetowania kawałki ryby łącznie z głowami i skórą zalać zimną wodą i gotować na niewielkim ogniu przez 10 minut. Przecedzić wywar. Ewentualnie użyć bulionu rybnego w proszku.
- Filety rybne pokroić w paski.
- Rozgrzać w woku 2 łyżki oleju, jak zadymi zmniejszyć płomień i wrzucić rybę. Smażyć od czasu do czasu mieszając, gdy lekko się zrumieni. Wyjąć na talerz.
- Rozgrzać ponownie w woku 1 łyżkę oleju iw rzucić czosnek z selerem naciowym i podsmażać mieszając 1 minutę.
- Wlać do woka sok z ananasa, wywar rybny (lub wodę) i sos sojowy.
- Zagęścić sos mąką ziemniaczaną i wymieszać.
- Pogotować jeszcze chwilę i dołożyć usmażone kawałki ryby.
- Podgrzać wszystko ale już nie mieszać aby nie pokruszyć delikatnych kawałków ryby.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1575)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (11)
- Makaron, ryż, mąka (28)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (20)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (12)
- Herbata, napoje (9)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (189)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (27)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (17)
- [+]Kuchnia indyjska (88)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (20)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (149)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (15)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (37)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
- Inne (1)
Dodaj komentarz