Ocena ze starego portalu: 4,60 / 15 ocen
Ten przepis powinien pojawić się tutaj dawno temu, ponieważ jest bazą dla prawie wszystkich zup chińskich i dodatkiem dla wielu chińskich potraw (oczywiście w wersji ekspresowej możemy go zastąpić bulionem z proszku). Dodatek anyżu jest opcjonalny według uznania ponieważ daje rosołowi wyraźny anyżkowy smak, który niektórym może nie odpowiadać, a poza tym "anyżowy" rosół jako baza do zup i innych potraw może zbyt mocno wpływać na smak dania. Rosół można podawać samodzielnie np. z makaronem pszennym lub sojowym.
Ten przepis powinien pojawić się tutaj dawno temu, ponieważ jest bazą dla prawie wszystkich zup chińskich i dodatkiem dla wielu chińskich potraw (oczywiście w wersji ekspresowej możemy go zastąpić bulionem z proszku). Dodatek anyżu jest opcjonalny według uznania ponieważ daje rosołowi wyraźny anyżkowy smak, który niektórym może nie odpowiadać, a poza tym "anyżowy" rosół jako baza do zup i innych potraw może zbyt mocno wpływać na smak dania. Rosół można podawać samodzielnie np. z makaronem pszennym lub sojowym.
Prep Time | 4 godziny |
Servings |
litry
|
Ingredients
- 2 litry wody
- 1 kg kurczaka na rosół (ja użyłem 4 skrzydełka, 1 nogę, 1 szyjkę indyka)
- 150 g marchewki pociętej na duże kawałki
- 1/4 szt. selera pocietego na kilka kawałków
- 1 szt. cebuli pokrojonej w ćwiartki
- garść natki pietruszki (z jednej pietruszki)
- 3 cm świeżego imbiru pociętego na kilka kawałków
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 gwiazdka anyżu gwiazdkowatego
Dodatek:
- kilka porcji makaronu sojowego lub
- kilka porcji makaronu pszennego
Ingredients
Dodatek:
|
Instructions
- Po godzinie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy pod przykryciem 3 godziny. Po ugotowaniu odcedzamy rosół przez sitko. Rosół możemy wykorzystać jako samodzielną zupę np. z makaronem jajecznym albo sojowym lub jako baza do zup i dodatek do potraw. Rosół możemy też wykonać na zapas w dużej ilości i pozamrażać w słoikach.
Share this Recipe