Przepis na Rosół chiński / bulion drobiowy
Ocena ze starego portalu: 4,60 / 15 ocen
Ten przepis powinien pojawić się tutaj dawno temu, ponieważ jest bazą dla prawie wszystkich zup chińskich i dodatkiem dla wielu chińskich potraw (oczywiście w wersji ekspresowej możemy go zastąpić bulionem z proszku). Dodatek anyżu jest opcjonalny według uznania ponieważ daje rosołowi wyraźny anyżkowy smak, który niektórym może nie odpowiadać, a poza tym "anyżowy" rosół jako baza do zup i innych potraw może zbyt mocno wpływać na smak dania. Rosół można podawać samodzielnie np. z makaronem pszennym lub sojowym.
Ten przepis powinien pojawić się tutaj dawno temu, ponieważ jest bazą dla prawie wszystkich zup chińskich i dodatkiem dla wielu chińskich potraw (oczywiście w wersji ekspresowej możemy go zastąpić bulionem z proszku). Dodatek anyżu jest opcjonalny według uznania ponieważ daje rosołowi wyraźny anyżkowy smak, który niektórym może nie odpowiadać, a poza tym "anyżowy" rosół jako baza do zup i innych potraw może zbyt mocno wpływać na smak dania. Rosół można podawać samodzielnie np. z makaronem pszennym lub sojowym.
Czas przygotowania | 4 godziny |
Porcje |
litry |
Składniki
- 2 litry wody
- 1 kg kurczaka na rosół (ja użyłem 4 skrzydełka, 1 nogę, 1 szyjkę indyka)
- 150 g marchewki pociętej na duże kawałki
- 1/4 szt. selera pocietego na kilka kawałków
- 1 szt. cebuli pokrojonej w ćwiartki
- garść natki pietruszki (z jednej pietruszki)
- 3 cm świeżego imbiru pociętego na kilka kawałków
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 gwiazdka anyżu gwiazdkowatego
Dodatek:
- kilka porcji makaronu sojowego lub
- kilka porcji makaronu pszennego
Składniki
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Po godzinie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy pod przykryciem 3 godziny. Po ugotowaniu odcedzamy rosół przez sitko. Rosół możemy wykorzystać jako samodzielną zupę np. z makaronem jajecznym albo sojowym lub jako baza do zup i dodatek do potraw. Rosół możemy też wykonać na zapas w dużej ilości i pozamrażać w słoikach.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1548)
- [+]Kuchnia chińska (325)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Komentarze
Witold #1
Zrobiłem, smaczny. Użyłem go do kurczaka generalskiego. Pycha, ale chyba wkradł się błąd. Zamrozić w słoikach? Chyba plastikowych?
Przemek Przesmycki #2
Można zamrozić w słoiku jak najbardziej, trzeba tylko zostawić trochę wolnej przestrzeni. Zamrożony rosół zwiększy objętość i wypełni tą wolną przestrzeń nie rozsadzając słoika. Pozdrawiam.
Dodaj komentarz