Przepis na Alu kofta smażone warzywne kulki
Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen
Alu kofta smażone warzywne kulki (alu - ziemniak, kofta - kulka) to popularna indyjska, wegetariańska potrawa. Danie jest łatwe w przygotowaniu i można przyrządzić je z różnego rodzaju warzyw. W oryginalnym przepisie (zaczerpniętym z książki Kuchnia Kryszny) oprócz ziemniaków polecany jest kalafior. My użyliśmy ziemniaków, marchwi i selera. Z powodzeniem można jednak dodawać inne warzywa, robić tzw. przegląd lodówki:). Sos do kofty jest mocno pikantny, jeżeli ktoś woli łagodniejsze dania należy zmniejszyć ilość papryczki chili i pozbawić ją nasion. W sezonie sos można przygotować ze świeżych pomidorów, zimową porą lepiej użyć puszkowanych. Danie smakuje najlepiej bezpośrednio po usmażeniu i polaniu sosem, kulki zachowują wtedy chrupkość.
Alu kofta smażone warzywne kulki (alu - ziemniak, kofta - kulka) to popularna indyjska, wegetariańska potrawa. Danie jest łatwe w przygotowaniu i można przyrządzić je z różnego rodzaju warzyw. W oryginalnym przepisie (zaczerpniętym z książki Kuchnia Kryszny) oprócz ziemniaków polecany jest kalafior. My użyliśmy ziemniaków, marchwi i selera. Z powodzeniem można jednak dodawać inne warzywa, robić tzw. przegląd lodówki:). Sos do kofty jest mocno pikantny, jeżeli ktoś woli łagodniejsze dania należy zmniejszyć ilość papryczki chili i pozbawić ją nasion. W sezonie sos można przygotować ze świeżych pomidorów, zimową porą lepiej użyć puszkowanych. Danie smakuje najlepiej bezpośrednio po usmażeniu i polaniu sosem, kulki zachowują wtedy chrupkość.
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
Sos pomidorowy:
- 2 łyżeczki świeżego imbiru startego
- 2 szt. papryczki chili suszonej
- 1 łyżka oleju do smażenia lyb ghee
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 1 i 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka soli
- 150 ml jogurtu opcjonalnie
Kulki warzywne:
- 3 szt. ziemniaków dużych
- 2 szt. marchewki
- 1 kawałek selera
- 5 łyżek mąki z ciecierzycy ewentualnie mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia lub ghee
Składniki
Sos pomidorowy:
Kulki warzywne:
|
Sposób przygotowania
- W czasie gdy sos się gotuje obrać warzywa, umyć i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Połączyć je z mąką, solą oraz pozostałymi przyprawami i dokładnie wymieszać. Starte ziemniaki powinny wydzielić ilość soku wystarczającą do zlepienia składników. Do ziemniaków zawierających więcej wody należy dodać więcej mąki.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1575)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (11)
- Makaron, ryż, mąka (28)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (20)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (12)
- Herbata, napoje (9)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (189)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (27)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (17)
- [+]Kuchnia indyjska (88)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (20)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (149)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (15)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (37)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
- Inne (1)
Dodaj komentarz