Przejdź do treści

sosu rybnego

Indonezyjski smażony ryż

Indonezyjski smażony ryż

Indonezyjski smażony ryż to nasza interpretacja popularnego indonezyjskiego dania Nasi Goreng, które oryginalnie powstało jako sposób na zagospodarowanie gotowanego ryżu pozostałego z poprzedniego dnia. Apetycznie wyglądający brązowy ryż doprawiony słodkim sosem sojowym, sosem chili sambal oelek, sosem rybnym, czosnkiem, imbirem z dodatkiem kalafiora i cukinii serwowany z jakiem sadzonym. Danie to możemy podać na obiad, lunch a nawet na śniadanie.

Panang curry z kalafiora

Panang curry z kalafiora

Panang curry z kalafiora to kolejne tajskie danie w głębokim sosie z mleka kokosowego. Tym razem do przygotowania dania użyłem mało znanej pasty curry Panang, która jest najłagodniejszą odmianą pasty curry. Stosunkowo niska pikantność powoduje, że pasta Panang jest idealnym rozwiązaniem dla osób nie przepadających za ostrością a chcących zakosztować urzekających tajskich smaków.

Panang curry z kalafiora jest daniem jarskim, zawiera jednak ukochany przez Tajów sos rybny, który wegetarianie i weganie powinni zastąpić tajskim sosem sojowym. Jak wszystkie dania curry w głębokim sosie tak i to najlepiej smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym.

Zielone curry ze szparagami

Zielone curry ze szparagami

Zielone curry ze szparagami to wegetariańska wersja popularnego tajskiego dania w głębokim pikantnym sosie z mleka kokosowego. Szparagi i inne warzywa gotowane w mleczku kokosowym doprawionym zieloną pastą curry. Bardzo smaczne i pożywne danie, które możemy wykonać w kilkanaście minut.

Sos rybny to podstawowy składnik tajskiej kuchni, używany do solenia i przyprawiania większości dań, ma wyraźny rybny aromat i słony smak. Nie jest jednak składnikiem wegetariańskim dlatego jeżeli jesteś wegetarianinem lub nie lubisz rybnego zapachu w potrawach to użyj jako zamiennik tajski sos sojowy.

Zielone curry ze szparagami to danie stosunkowo ostre za sprawą 2 łyżek zielonej pasty curry, ostrość tą możemy zmniejszyć lub zwiększyć według gustu zmieniając ilość pasty (oryginalne tajskie przepisy zalecają nawet 6 łyżek!). Danie zawiera sporą ilość bardzo smacznego sosu, który znakomicie smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym.

Makaron ryżowy stir-fry z krewetkami

Makaron ryżowy stir-fry z krewetkami

Makaron ryżowy stir-fry z krewetkami to błyskawiczne danie z woka stanowiące pełen samodzielny posiłek. Makaron ryżowy, krewetki,warzywa i duża ilość smacznego, mocno pikantnego sosu. Idealne danie na lunch lub lekki obiad.

Zielony stir-fry

Zielony stir-fry

Zielony stir-fry to błyskawiczne warzywne danie z woka. Krótko smażone zielone warzywa, przyprawione na słono, lekko pikantne. Zielony stir-fry to kwintesencja kuchni chińskiej świeże składniki, krótko smażone w woku na niewielkiej ilości oleju. Danie to może być podane jako lekka przekąska ale najlepiej jest je podać jako warzywny dodatek do dania mięsnego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

doskonała kimchi z kapusty pekińskiej na talerzu

Doskonałe kimchi z kapusty

Doskonałe kimchi z kapusty to kompendium wiedzy na temat domowej produkcji kimchi z kapusty pekińskiej. Nie jest to zbiór mądrości zebrany od koreańskich mistrzów, ale wiedza praktyczna nabyta podczas kilkunastu lat własnoręcznego, domowego kiszenia kimchi z kapusty pekińskiej. W przepisie tym znajdziecie wiele przydatnych wskazówek dla początkujących i bardziej zaawansowanych miłośników tej koreańskiej kiszonki. Do tego przepisu przygotowałem także film instruktażowy dostępny na YouTube.

Tempura z dorsza w sosie mango

Tempura z dorsza w sosie mango

Tempura z dorsza w sosie mango to danie z chrupiącej ryby w słodko-słonym sosie. W odróżnieniu od tradycyjnej tempury, którą serwuje się z sosami do maczania, w tym daniu panierowane kawałki ryby łączone są z sosem. Sos mango najlepiej jest przygotować ze świeżego owocu, który ma naturalny kwasek. Jeżeli używacie mango z puszki to sos będzie słodszy dlatego lepiej ograniczyć lub w ogóle zrezygnować z dodatku cukru. Tak przygotowana tempura stanowi danie główne i należny ją serwować z gotowanym ryżem. Jako, że jest to łagodne danie o słodkim smaku świetnie komponuje się z ostrą i wytrawną kimchi z kapusty.

Pikantna pasta z pomidorów i papryki

Pikantna pasta z pomidorów i papryki

Pikantna pasta z pomidorów i papryki może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip. Wszystkie warzywa użyte do przygotowania pasty są pieczone w piekarniku nadaje co jej ciekawy, “przypalony” smak. Proponowana ilość koreańskiej papryki chili i suszonych papryczek chili nadaje paście lekko pikantny smak, który możemy dowolnie wzmocnić zwiększając ilość gochugaru lub papryczek chili. W wersji wege sos rybny należy zastąpić sosem sojowym.

Indonezyjska sałatka Gado Gado

Indonezyjska sałatka Gado Gado

Indonezyjska sałatka Gado Gado to popularny street food w Indonezji a w szczególności w stolicy kraju Dżakarcie. Gado gado znaczy “mieszanina różnych rzeczy”, co odnosi się różnorodności użytych do jej przygotowania składników. Skład sałatki Gado Gado jest bardzo zmienny i zależy od miejsca i pory roku, używa się składników, które akurat są dostępne. Nieodzownym składnikiem sałatki jest natomiast pikantny, aromatyczny i pożywny sos z orzeszków ziemnych. Indonezyjska sałatka Gado Gado może być serwowana solo ale najlepiej smakuje z chrupiącą przekąską, świetnie nadadzą się z prażynki krewetkowe.