Przejdź do treści

świeżego imbiru

Zielone curry z krewetkami i bobem

Zielone curry z krewetkami i bobem (by Magda Klimczak)

Zielone curry z krewetkami i bobem to klasyczne tajskie curry z mlekiem kokosowym pastą curry, sosem rybnym i tajskimi ziołami. Średnio ostre i bardzo smaczne. Z uwagi na dostępność świeżego bobu jest to sezonowe danie letnie choć poza sezonem zawsze możemy użyć bobu mrożonego. Danie stosunkowo ostre za sprawą 1 łyżki zielonej pasty curry, ostrość tą możemy podwyższyć zwiększając ilość pasty. Danie najlepiej podać z tajskim czarnym ryżem, ewentualnie z ryżem jaśminowym.

Pierożki Wonton w sosie

Pierożki Wonton w sosie (by Magda Klimczak)

Pierożki Wonton to najpopularniejsza, znana na całym świecie, odmiana chińskich pierożków. W naszym przepisie proponujemy gotowane trójkątne pierożki Wonton z klasycznym nadzieniem wieprzowo-krewetkowy, podane w sosie sojowym z zielonymi papryczkami chili. W ten sposób otrzymujemy efektowne i bardzo smaczne danie, które może stanowić przekąskę, pierwsze danie lub element kilkudaniowego chińskiego posiłku. Polecam!

Grillowana pierś kurczaka po chińsku z żółtym ryżem

Grillowana pierś kurczaka po chińsku z żółtym ryżem (by Magda Klimczak)

Grillowana pierś kurczaka po chińsku z żółtym ryżem to nasza propozycja pełnego dania w stylu chińskim na grillową imprezę. Ryż możemy przygotować na kuchence podczas gdy pierś jest grillowana. Jeżeli impreza jest w plenerze i nie ma możliwości smażenie ryżu, możemy ryż usmażyć wcześniej w domu i podgrzać go na grillu na aluminiowej tacce.

Świeże sajgonki Fresh Spring Rolls

Świeże sajgonki Fresh Spring Rolls (by Magda Klimczak)

Świeże sajgonki Fresh Spring Rolls to świeży i zdrowy przepis kuchni wietnamskiej. Świeże sajgonki są podobne w składzie i wyglądzie do popularnych sajgonek serwowanych w barach wietnamskich, jednak nie smaży się ich tylko spożywa na pół-surowo. Częściowo przesmażony (mięso, owoce morza), częściowo surowy (warzywa i zioła) farsz jest zawijany w namoczony papier ryżowy i bez żadnej dodatkowej obróbki cieplnej serwowany do spożycia. Tak przygotowane sajgonki zajada się całe lub pocięte w kawałki, jedząc można je też maczać w rożnych sosach.

Świeże sajgonki dietetyczna kanapka

Przygotowane w ten sposób rolki stanowią bardzo zdrową i mało kaloryczną przekąskę. Jest to znakomita alternatywa dla rodzimych kanapek. Farsz składa się z surowych warzyw i ziół oraz lekko przesmażonego mięsa/owoców morza i zawinięty jest w zaledwie kilku-gramowy papier ryżowy. Papier ryżowy tworzy rolkę i nadaje smaku ale w porównaniu z pieczywem stanowi praktycznie zerowy wkład kaloryczny. Świeże sajgonki mogą być przygotowane rano i zjadane na drugie śniadanie lub lunch. Wprowadzenie tego zdrowego i niskokalorycznego dania do codziennej diety (zamiast kanapek) może przynieść naszemu zdrowiu nieocenione korzyści. Polecam!

Plastry wieprzowiny na ostro danie1

Plastry wieprzowiny na ostro

Plastry wieprzowiny na ostro to rewelacyjne chińskie danie. Panierowane, chrupiące plasterki polędwiczki wieprzowej w ogniście ostrym słono-kwaśnym sosie. Potrawa nie tylko wspaniale smakuje ale także bardzo atrakcyjnie wygląda, na sam jej widok leci ślinka:) Danie to ma tak mocny i dominujący smak, że podawane podczas kilkudaniowego posiłku chińskiego powinno być łączone dla równowagi z daniami łagodnymi. Plastry wieprzowiny na ostro spożywane samodzielnie należy podawać z gotowanym ryżem jaśminowym, który zrównoważy ich pikantność. Bardzo polecam!

Bułeczki na parze Baozi z krewetkowym farszem

Bułeczki na parze Baozi z krewetkowym farszem (by Magda Klimczak)

Bułeczki na parze Baozi to rodzaj chińskich bułeczek (klusek) z nadzieniem, podobnych do naszych rodzimych klusek na parze. My proponujemy pyszną odmianę Baozi z dodatkiem mleka kokosowego i krewetkowym farszem. Bułeczki na parze Baozi jada się solo jako lunch/przekąskę z dodatkiem sosu chili i sosu sojowego do maczania.

Pudding z tapioki z rabarbarem i makiem

Pudding z tapioki z rabarbarem i makiem (by Magda Klimczak)

Pudding z tapioki z rabarbarem i makiem to inspirowany kuchnią tajską oryginalny deser na bazie małych perełek tapioki i mleka kokosowego serwowany z musem rabarbarowym. Perełki tapioki to ciekawy orientalny składnik, uzyskany z mąki z korzenia manioku. Białe kuleczki po ugotowaniu zamieniają konsystencję na żelową i przeźroczystą, stając się atrakcyjnym składnikiem deserów i napojów. Tapioka znana jest głównie w Europie jako składnik popularnej herbaty Bubble Tea. Do herbaty używa się dużych kulek tapioki, natomiast małe kulki tapioki są wykorzystywane jako baza do deserów. Przed dodaniem do deseru perełki tapioki gotuje się w słodzonym mleku kokosowym. Taki deser jest nie tylko bardzo smaczny ale także bardzo pożywny. Jako dodatek do tapioki Magda proponuje mus z rodzimego rabarbaru (który właśnie pojawił się w sklepach) oraz czarny mak nadający daniu intrygujący wygląd.

Tofu grillowane po koreańsku

Tofu grillowane po koreańsku (by Magda Klimczak)

Tofu grillowane po koreańsku to inspirowane kuchnią koreańską danie wegetariańskie na grilla. W daniu tym Magda użyła dużą ilość mojej ulubionej koreańskie pasty chili Gochujang, a to gwarantuje, że danie będzie ostre i bardzo smaczne. Dzięki dodatkowi mirinu i miodu danie uzyskuje ciekawy ostro-słodki smak. Tofu po koreańsku możemy grillować a także upiec w piekarniku (wersja obiadowa).