Przepis na Pudding z tapioki z rabarbarem i makiem (by Magda Klimczak)
Pudding z tapioki z rabarbarem i makiem to inspirowany kuchnią tajską oryginalny deser na bazie małych perełek tapioki i mleka kokosowego serwowany z musem rabarbarowym. Perełki tapioki to ciekawy orientalny składnik, uzyskany z mąki z korzenia manioku. Białe kuleczki po ugotowaniu zamieniają konsystencję na żelową i przeźroczystą, stając się atrakcyjnym składnikiem deserów i napojów. Tapioka znana jest głównie w Europie jako składnik popularnej herbaty Bubble Tea. Do herbaty używa się dużych kulek tapioki, natomiast małe kulki tapioki są wykorzystywane jako baza do deserów. Przed dodaniem do deseru perełki tapioki gotuje się w słodzonym mleku kokosowym. Taki deser jest nie tylko bardzo smaczny ale także bardzo pożywny. Jako dodatek do tapioki Magda proponuje mus z rodzimego rabarbaru (który właśnie pojawił się w sklepach) oraz czarny mak nadający daniu intrygujący wygląd.
Czas przygotowania | 10 minut |
Czas gotowania | 35 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
Pudding
- 1/4 szklanki tapioki perełki małej
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 łyżka cukru brązowego
- laska wanili
- 2 łyżeczki maku
Mus:
- 1/2 kg rabarbaru
- 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego (wersja wegańska)
Składniki
Pudding
Mus:
|
Sposób przygotowania
- Wykonujemy mus: W rondelku rozpuszczamy miód, dodajemy rabarbar i prażymy aż rabarbar zmięknie i puści soki, dodajemy imbir i blendujemy. Zależy nam na gładkim musie bez włókien, dlatego możemy przetrzeć go przez sito.
- Pudding: W garnku podgrzewamy mleko kokosowe z cukrem i dodajemy tapiokę, gotujemy 30 min, aż tapioka zrobi się przejrzysta.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Promocja (5)
- [+]Artykuły spożywcze (1822)
- [+]Kuchnia chińska (396)
- Sosy chińskie (35)
- Olej, ocet, pasty (13)
- Makaron, ryż, mąka (32)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (19)
- Herbata, napoje (15)
- [+]Kuchnia japońska (187)
- [+]Kuchnia tajska (223)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (23)
- Pasty, przyprawy (33)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (21)
- [+]Kuchnia chińska (396)
- [+]Przybory kuchenne (159)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (19)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (7)
- Wyprzedaże (8)
- Produkty do sushi (39)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (1)
Dodaj komentarz