Pudding z tapioki z rabarbarem i makiem (by Magda Klimczak)

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Pudding z tapioki z rabarbarem i makiem (by Magda Klimczak)
Pudding z tapioki z rabarbarem i makiem to inspirowany kuchnią tajską oryginalny deser na bazie małych perełek tapioki i mleka kokosowego serwowany z musem rabarbarowym. Perełki tapioki to ciekawy orientalny składnik, uzyskany z mąki z korzenia manioku. Białe kuleczki po ugotowaniu zamieniają konsystencję na żelową i przeźroczystą, stając się atrakcyjnym składnikiem deserów i napojów. Tapioka znana jest głównie w Europie jako składnik popularnej herbaty Bubble Tea. Do herbaty używa się dużych kulek tapioki, natomiast małe kulki tapioki są wykorzystywane jako baza do deserów. Przed dodaniem do deseru perełki tapioki gotuje się w słodzonym mleku kokosowym. Taki deser jest nie tylko bardzo smaczny ale także bardzo pożywny. Jako dodatek do tapioki Magda proponuje mus z rodzimego rabarbaru (który właśnie pojawił się w sklepach) oraz czarny mak nadający daniu intrygujący wygląd.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 35 minut
Porcje
osoby
Składniki
Pudding
Mus:
  • 1/2 kg rabarbaru
  • 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego (wersja wegańska)
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 35 minut
Porcje
osoby
Składniki
Pudding
Mus:
  • 1/2 kg rabarbaru
  • 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego (wersja wegańska)
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Wykonujemy mus: W rondelku rozpuszczamy miód, dodajemy rabarbar i prażymy aż rabarbar zmięknie i puści soki, dodajemy imbir i blendujemy. Zależy nam na gładkim musie bez włókien, dlatego możemy przetrzeć go przez sito.
  2. Pudding: W garnku podgrzewamy mleko kokosowe z cukrem i dodajemy tapiokę, gotujemy 30 min, aż tapioka zrobi się przejrzysta.
  3. Pudding z tapioki podajemy z musem rabarbarowym, makiem i kawałkami rabarbaru. Pycha
    Pudding z tapioki z rabarbarem i makiem
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.