Przejdź do treści

tofu zwartego

Tofu Ma Po / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny

Oryginalne, słynne danie chińskie z prowincji Sichuan, o wyrazistym ostrym smaku, bardzo popularne w restauracjach chińskich w USA. Potrawa jest przeznaczona dla wielbicieli ostrej kuchni syczuańskiej, ale nie tylko – ostrość można bowiem „wyregulować”.

Zupa miso z tofu

Ocena ze starego portalu: 5.00 / 6 ocen

Maksymalnie prosta, zdrowa i łatwa do wykonania zupa miso. Miso jest podstawowym elementem japońskiej diety, przeciętny Japończyk jada ją przynajmniej raz dziennie. W Japonii miso podaje się zazwyczaj w małej miseczce ok. 160ml. Pije się ją bezpośrednio z miseczki a większe kawałki wyjada się pałeczkami. Często jest częścią większego posiłku (szczególnie śniadania), przystawką przed głównym posiłkiem lub małą samodzielną przekąską.

Zupa z makaronem udon i smażonym tofu

Ocena ze starego portalu: 4,40 / 5 ocen

Większość wysiłków w tym przepisie poświęconych jest na przygotowanie smażonego tofu, w Japonii można je kupić bez problemu już usmażone, wtedy przygotowanie tej zupy to łatwizna. Smażenie tofu miękkiego to ciężka operacja ponieważ jest ono bardzo delikatne i łatwo się łamie. Generalnie do smażenia powinno się stosować tofu miękkie, ale ci, którzy nie mają zdolności manualnych powinni raczej zdecydować się na tofu zwarte, inaczej mogą stracić sporo nerwów. Wegetarianie zamiast dashi rybnego mogą użyć dashi z shitake i kombu. Zupa ma delikatny, lekko słodkawy smak a makaron udon i smażone tofu dodają jej pożywności i oryginalnego charakteru.

Tofu z sosem z czarnej fasoli

Ocena ze starego portalu: 4,5 / 2 oceny

To pierwsze danie z tofu jakie dodałem. Nie znaczy to, że nie próbowałem nigdy wcześniej dań z tofu. Próbowałem kilka razy, ale niestety tofu polskiej produkcji, które mogłem kupić w hipermarketach (nie podam producenta, żeby nie robić antyreklamy) jest niezbyt zjadliwe. Przygotowałem wcześniej kilka potraw z polskiego tofu ale nie przeszły “testu stołowego”, smakowały jak kawałki tynku, niezależnie od tego jak były przyprawione. Kiedy jednak kupiłem prawdziwe tofu w chińskim sklepiku w Warszawie dopiero zrozumiałem co to znaczy dobre tofu. Tofu praktycznie nie ma własnego smaku tylko nabiera smaku dodanego sosu, musi być jednak dostatecznie długo w nim gotowane (sęk w tym, że polskie tofu nie za bardzo chce złapać jakikolwiek smak). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Zupa z tofu i kasztanami wodnymi

Ocena ze starego portalu: 4,25 / 4 oceny

Oryginalna chińska zupa z chrupiącymi kasztanami wodnymi, grzybami mun i tofu. W czysto wegetariańskiej wersji należy użyć bulionu warzywnego.

Zupa ostro-kwaśna

Ocena ze starego portalu: 4,47 / 19 ocen

Ta zupa przypomina “nieco” w smaku polski kapuśniak jednak dla niektórych może być nieco za kwaśna dlatego proponuję zacząć od 3 łyżek octu ryżowego, spróbować i ewentualnie dodać 1 lub 2 łyżki (w oryginalnym przepisie jest 5 łyżek octu białego, ale to chyba tylko Chińczyk może zjeść :). W oryginalnym przepisie znajdują się także pąki lilii, jednak w Polsce są trudno dostępne. Jeżeli ktoś jednak nabędzie lilie to należy dodać je razem z grzybami, jeżeli nie dodacie to nic się nie martwcie zupa i tak smakuje świetnie. Podana z miseczką ryżu jaśminowego stanowi samodzielny, pożywny posiłek.