Przejdź do treści

wina ryżowego

Bakłażan czosnkowy na słodko

Bakłażan czosnkowy na słodko

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 6 ocen

Bakłażan czosnkowy na słodko to bardzo szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna potrawa wegetariańska. Bakłażana nie obieramy, jemy ze skórką. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Fasolka smażona z czosnkiem i dymką

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen

Danie to zawsze przygotowuje moja żona. Moje ulubione danie warzywne. Polecam. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Zupa pomidorowa z wołowiną

Ocena ze starego portalu: 4,92 / 12 ocen

Osobiście wolę tą zupę nieco posłodzoną. Można ją też podawać z makaronem sojowym. W wersji ekspresowej możemy zastąpić pomidory koncentratem, a rosół bulionem z kostki – wtedy przygotowanie tego dania trwa tylko ok. 15 min.

Krewetki smażone w cieście

Ocena ze starego portalu: 4,75 / 8 ocen

Krewetki Black Tiger występują w różnych rozmiarach, rozmiar podaje się numerem np. 6-10 określającym ilość krewetek na 1 funt (0,45 kg). Im liczba mniejsza tym większa krewetka i także cena. Najmniejszy rozmiar tych krewetek czyli 31-40 kosztuje ok 80 zł/kg (te właśnie użyłem) rozmiar największy czyli U-5 (5 krewetek lub mniej na funt) kosztują 120 zł/kg. Niestety krewetki nie są tanie i chyba szybko nic się nie zmieni. Podawać jako przekąskę lub element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Pierożki WON-TON

Pierożki WON-TON

Pierożki WON-TON nadają się do smażenia, a także do gotowania, można je serwować jako przekąskę, dodatek lub składnik innych dań. Tradycyjnie do przygotowania farszu używa się wołowiny, ja użyłem piersi kurczaka, ale tak naprawdę może to być dowolny rodzaj mięsa, popularna jest też odmiana z krewetek. Część pierożków użyłem do zupy WON-TON, część do smażenia. Usmażone won-tony podawać jako przekąskę z sosami do maczania lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Krokiety wiosenne (sajgonki)

Ocena ze starego portalu: 4,57 / 14 ocen

Słynne chińskie krokiety wiosenne (w Polsce często nazywane sajgonkami) z mięsno-warzywnym nadzieniem. Ten przepis wykonałem z użyciem pojedynczego papieru ryżowego, potem jednak dowiedziałem się od pewnego Wietnamczyka, że zdecydowanie lepiej jest stosować podwójną warstwę papieru ryżowego, dzięki temu sajgonki są bardziej chrupiące i nigdy nie dochodzi do pęknięcia papieru i wypadania nadzienia – co przy jednej warstwie jest częstym problemem. Podawać jako przekąskę lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Ryba w cieście na ostro

Ocena ze starego portalu: 4,60 / 5 ocen

Do przygotowania tej potrawy można użyć dowolnego filetu. Ja użyłem filetu w kostce, jego zaletą jest całkowity brak ości, oraz łatwość krojenia w kostkę, jednak jego rozmiary wymuszają nieco inny od standardowego rozmiar kawałków (2,5×2,5x1cm zamiast 2x2x2cm). Olej chili nadaje potrawie nie tylko ostrość ale także charakterystyczny smak. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Szaszłyki rybne

Ocena ze starego portalu: 5.00 / 4 oceny

Oryginalne, bardzo smaczne szaszłyki z ryby, sera i ogórka. Danie typu fusion wykonane na bazie europejskiego przepisu przerobionego / doprawionego w stylu chińskim. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Frytowane kostki rybne

Ocena ze starego portalu: 4,33 / 3 oceny

Podawać jako przekąskę lub element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Wołowina w sosie z czarnej fasoli to błyskawiczne danie stir-fry, które otrzymałem od pana Bogdana. Pan Bogdan jest wielkim miłośnikiem kuchni chińskiej, a także doradza mi w sprawach kuchni japońskiej. Pozdrawiam go serdecznie! Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Wołowina w sosie z czarnej fasoli stir-fry

Wołowina w sosie z czarnej fasoli to błyskawiczne danie stir-fry, które otrzymałem od pana Bogdana. Pan Bogdan jest wielkim miłośnikiem kuchni chińskiej, a także doradza mi w sprawach kuchni japońskiej. Pozdrawiam go serdecznie! Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.