Przejdź do treści

Kuchnia koreańska

Kimchi z nadziewanych ogórków Kimchi Oisobagi

Kimchi z nadziewanych ogórków Kimchi Oisobagi to kolejna odmiana kimchi, tym razem z krótkich zielonych ogórków. Ten rodzaj kimchi nie wymaga długiego kiszenia. Można serwować je tego samego dnia ale lepsze i bardziej pikantne będzie w dniu następnym. W wersji wegetariańskiej / wegańskiej sos rybny należy zastąpić sosem sojowym.

Kimchi wodne Nabak Kimchi

Kimchi wodne Nabak Kimchi to odmiana kimchi, w której warzywa zamarynowane są w posolonej wodzie (solance) o jasnoróżowym kolorze. Podaje się je schłodzone, najczęściej wiosną lub latem jako orzeźwiającą przystawkę do innych dań. Przy przygotowaniu tego kimchi potrzebna nam będzie gaza lub kawałek muślinu aby włożyć tam płatki chili (gazę należy złożyć kilkakrotnie żeby nie przedostały się na zewnątrz płatki chili). Tak zrobioną torebką należy mieszać solankę, dzięki czemu Nabak kimchi nabiera pięknego różowego koloru.

Zupa z kimchi z miękkim tofu (Kimchi Jigae)

Zupa z kimchi (kor. Kimchi Jigae) to bardzo popularne koreańskie danie, rodzaj gęstej zupy (gulaszu), taki koreański ostry kapuśniak. Spośród ponad 500 przepisów na mojej stronie to danie jest chyba moim ulubionym a już na pewno jest w pierwszej trójce.

Zupa z kimchi występuje w nieskończonej ilości wersji, praktycznie każda koreańska rodzina robi ją w trochę inny sposób. Właściwie tylko tytułowe kimchi (przepis na kimchi) jest składnikiem absolutnie niezbędnym (najlepsze jest stare, mocno kwaśne kimchi). Jedni używają buliony rybnego, inni drobiowego lub wołowego, niektórzy dodają zamiast wieprzowiny wołowinę, małże albo krewetki, niektórzy stosują też tofu zwarte zamiast miękkiego ale dla mnie ta zmiana jest akurat nie do zaakceptowania – tofu miękkie nadaje tej zupie całego uroku, kremowe, delikatne kawałeczki rozpływające się w ustach świetnie komponują się z ostrym gulaszem.

Przygotowana przez mnie Kimchi Jigae to kompilacja kilku przepisów książkowych i internetowych, ugruntowana po 3 próbach wykonania. Obecnie stosuję zawsze tą wersję i bardzo ją polecam, kilka razy serwowałem ją na imprezach i zawsze robiła wspaniałe wrażenie na gościach. Jej przygotowanie wymaga kilku koreańskich składników ale na prawdę warto, to danie może stać się pierwszym krokiem do wspaniałej i mało znanej w Polsce kuchni koreańskiej.

Zupa z kimchi w wersji wegetariańskiej

Kimchi jigae bez żadnych problemów może być przygotowana w wersji wegetariańskiej i wegańskiej. Wystarczy zrezygnować z mięsa a jako bazę użyć dashi wegetariańskie (zob. przepis). Wegetarianie mogą też dodać zamiast mięsa gotowane jajko.

Tofu grillowane po koreańsku (by Magda Klimczak)

Tofu grillowane po koreańsku to inspirowane kuchnią koreańską danie wegetariańskie. W daniu tym Magda użyła duża ilość mojej ulubionej koreańskie pasty chili Gochujang, a to gwarantuje, że będzie ostre i bardzo smaczne. Dzięki dodatkowi mirinu i miodu potrawa uzyskuje ciekawy ostro-słodki smak. Tofu po koreańsku możemy grillować a także upiec w piekarniku (wersja obiadowa).

Tofu grillowane po koreańsku – grill w wersji wege

Grill w wersji wege to nadal w naszym mięsożernym kraju nie lada wyzwanie. Oprócz pysznych warzyw, możemy też grillować różnego rodzaju sery. Ja dla odmiany proponuję danie z tofu. Do przygotowania tej potrawy najlepsze jest zwarte tofu. Możemy także uzyć miękkiego tofu ale przed zamarynowaniem polecam je odsączyć na sicie, aby pozbyć się nadmiaru wody. Tofu w moim daniu stanowi kontrapunkt dla chrupiących szparagów w panierce, ale równie dobre będzie podane jako danie główne np. z kimchi lub marynowanymi nowalijkami.

Makaron udon z kimchi (by Magda Klimczak)

Makaron udon z kimchi to inspirowane kuchnią koreańską bezmięsne danie z użyciem kimchi z kapusty. Pyszne i zdrowe danie, którego przygotowanie zajmie zaledwie kilkanaście minut. W Korei kimchi jest spożywane głównie jako przystawka. Jednak, jako że jest to ulubiona kiszonka Koreańczyków, stosuję się ją także jako składnik wielu dań: zup, gulaszy, dań stir-fry i makaronów. Zastosowanie masła w przepisie wydaje się być Europejskim elementem dania. Okazuje się jednak, że obecnie Koreańczycy docenili zastosowanie masła w sosach i bardzo chętnie sięgają po nie przygotowując dania z makaronem i smażonym ryżem. Wersja wege wymaga użycia margaryny, bulionu warzywnego oraz kimchi w wersji wegetariańskiej (bez dodatku sosu rybnego). Danie wygląda na zdjęciach Magdy po prostu zabójczo, a użyte składniki sugerują, że jest przepyszne. Nie będę długo czekał i już dzisiaj robię je na obiad.

AKTUALIZACJA: już po obiedzie, danie zabójczo dobre, brak słów żeby to opisać!

KIMCHI – ZRÓB TO SAM

Kimchi z kapusty możecie przygotować własnoręcznie z jednego z naszych przepisów Kimchi z młodej kapusty lub Kimchi z kapusty pekińskiej lub zastosować gotowe kimchi z puszki. Kimchi to super zdrowa kiszonka, używana jako przystawka do wszelkiego typu dań. Dlatego warto jest zrobić spory zapas bez obawy, że się zepsuje. Kimchi z kapusty wytrzymuje w lodówce bez problemu kilka miesięcy. Magda użyła w przepisie 200g przygotowanej własnoręcznie kimchi z młodej kapusty ale 1 puszka kimchi 160g powinna też wystarczyć aby uzyskać danie o pełnym smaku. Danie najlepiej smakuje ze świeżym makaronem udon ale można go z powodzeniem zastąpić makaronem udon, makaronem ramen lub chińskim makaronem mie.

Kimchi z botwinki (by Magda Klimczak)

Kimchi z botwinki to nasza kolejna propozycja na letnią koreańską kiszonkę. Kimchi z botwinki i młodych warzyw to samo zdrowie. Jest też bardzo szybkie w fermentacji bo można je spożywać już kilka godzin po przygotowaniu. Jak do większości kimchi dodaliśmy sos rybny, w wersji wege można go zastąpić sosem sojowym. Kimchi podaje się jako pikantną przystawkę warzywną do wszelkiego typu dań. Wszystkie zalety zdrowotne kimchi są opisane w przepisie na Kimchi z młodej kapusty

Kimchi z młodej kapusty (by Magda Klimczak)

Kimchi z młodej kapusty to nowalijkowa odmiana koreańskiej kiszonki. Podobna w składzie i metodzie przygotowania do najpopularniejszej wersji kimchi z kapusty pekińskiej. Tym razem do przygotowania dania wykorzystujemy najlepsze i najsmaczniejsze młode warzywa dostępne w sezonie wiosenno-letnim. Magda jest wielką miłośniczką kimchi więc to na pewno nie ostatni jej przepis na tą super zdrową i smaczną koreańską kiszonkę.

Kimchi z młodej kapusty w wersji wege

Zdecydowana większość odmian kimchi to dania warzywne (choć czasami dodaje się do nich świeże lub suszone krewetki i uwielbiane w Korei suszone sardele). Koreańczycy lubią jednak w kimchi posmak rybny uzyskiwany poprzez dodanie sosu rybnego. Dodatek ten jest praktycznie niezbędny dla uzyskania oryginalnego smaku kimchi. Jeżeli jednak z założenia nie jecie produktów zwierzęcych najlepszym zamiennikiem jest sos sojowy dodany w tej samej ilości co rybny.

Zdrowotne właściwości Kimchi

W Korei kimchi z kapusty to niemal boska potrawa, spożywana do każdego posiłku, także śniadania. Uważa się, że jej spożywanie zapewnia długoletnie życie w szczęściu i zdrowiu. Na jej temat napisano wiele prac naukowych i udowodniono jej wspaniałe właściwości prozdrowotne. W dużym skrócie, regularne spożywanie kimchi przynosi następujące działania dla organizmu:

  • działa jako antyoksydant, antybiotyk i antyseptyk
  • ma właściwości probiotyczne i przeciwzapalne
  • redukuje cholesterol, zwiększa odporność
  • poprawia pracę i zdrowie mózgu
  • zapewnia zdrowe działanie jelita grubego
  • poprawia zdrowie skóry.

Tak więc nic innego tylko trzeba biec do sklepu po kapustę!

Różnorodność Kimchi

Jak już wspomniałem najpopularniejszą odmianą jest kimchi z kapusty pekińskiej i właśnie ono jest serwowane do niemal każdego posiłku. Drugim najpopularniejszą odmianą jest kimchi z rzodkwi. Na obiedzie serwowane jest zazwyczaj kilka do kilkunastu rodzajów kimchi, a wszystkich opisanych odmian jest ponad 100. Na naszej stronie znajdziecie także przepisy na inne odmiany kimchi:

Zachęcam do kiszenia!

Makaron po koreańsku (by M. Kilmczak)

Makaron po koreańsku to super proste w przygotowaniu i bardzo smaczne wegetariańskie danie. Zadaniem kucharza jest tylko ugotować makaron mie i wymieszać ze składnikami sosu. Jest to średnio pikantna, lekka potrawa, które sprawdzi się jako przekąska lub dodatek do łagodnego dania głównego. Do przygotowania potrawy najlepiej nadaje się gruby falowany makaron mie standardowy lub w wersji razowej.

KOREAŃSKA PASTA CHILI GOCHUJANG

Główny smak daniu nadaje kultowa koreańska pasta chili gochujang. Intensywnie czerwona, słodkawa i dosyć ostra (w mojej skali ostrości 5/10) gęsta pasta o niepowtarzalnym smaku. Nie da się jej zamienić żadnym innym sosem lub pastą chili. Jest to jedna z najważniejszych przypraw kuchni koreańskiej, sekretny składnik, który nadaje wielu koreańskim daniom zachwycającego smaku. Gochujang świetnie nadaje się jako dodatek do potraw, stosowany tak jak nasza musztarda – do kiełbaski z grilla, tostów, kanapek etc.

Grillowany kurczak po koreańsku

Grillowany kurczak po koreańsku to super proste i super smaczne danie grillowe. “Po koreańsku” ponieważ taki rodzaj marynaty czyli sos sojowy z cukrem (w stosunku od 2:1 do nawet 1:1) jest popularny w Korei, używany chociażby w słynnej grillowanej wołowinie Pulgogi. Danie to smakuje najlepiej wykonane z filetów z udek z kurczaka, niemal tak samo dobrze z polędwiczek ale piersi kurczaka też się nadadzą. Można oczywiście także użyć każdego z tych mięs po trochu.

ŚWIETNE DLA DZIECI

Podstawowa marynata z sosu sojowego i cukru jest banalnie prosta ale sprawdza się bezbłędnie. Jej słono-słodki smak bardzo odpowiada dzieciom, skuteczność 90% (wiadomo zawsze trafi się ktoś o “specjalnym” guście). To proste danie przygotowuję praktycznie na każdym spotkaniu grillowym. Najczęściej kiedy podchodzę do stołu po pracy przy grillu zostają dla mnie już tylko kiełbaski i kaszanka :). Oczywiście marynatę można wzbogacać czosnkiem, imbirem, olejem sezamowym etc. jednak wersja najprostsza jest także bardzo dobra.

DLA DOROSŁYCH WERSJA HOT

Grillowany kurczak po koreańsku może być także wykonany w wersji pikantnej z dodatkiem 2-5 łyżek koreańskiej pasty chili gochujang. Wersja z 5 łyżkami to już danie dla twardzieli. Jeżeli w imprezie uczestniczą dzieci warto jest zrobić cześć kurczaka w wersji łagodnej i część w wersji ostrej. Danie świetnie smakuje z ryżem japońskim i kimchi z kapusty pekińskiej (zob. przepis na kimchi). Oczywiście w plenerze równie dobrze jako dodatek sprawdzi się przypieczony chleb z masłem czosnkowym.

Bibimbap koreański ryż z warzywami

Bibimbap to popularne koreańskie danie z ryżu, warzyw, mięsa i jajka. W dosłownym tłumaczeniu Bibimbap znaczy “mieszany ryż”. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, zawiera zdrowe składniki jest bardzo smaczne i efektowne w wyglądzie. Wszystko to powoduje, że danie to zyskało sporą popularność także poza Koreą. W przygotowaniu dania bardzo ważne jest efektowne ułożenie składników. Powinny one być rozłożone na ryżu promieniście dookoła talerza, przylegające składniki powinny kontrastować kolorem. Na środku dania umieszcza się zazwyczaj sadzone jajko lub mięso z surowym żółtkiem. Tak przygotowane danie wygląda efektownie i nie szkodzi, że zaraz i tak je wymieszamy:) W wersji wegetariańskiej mięso można zastąpić tofu. Danie można serwować na lunch i obiad.

DOWOLNOŚĆ SKŁADNIKÓW W BIBIMBAP

Bibimbap może być tak naprawdę wykonany z dowolnych składników, można przy jego przygotowaniu zrobić “czyszczenie lodówki”. Podczas mojej ostatniej wizyty w Korei jadłem Bibimbap aż 3 razy, za każdym razem dania różniły się od siebie, choć wszystkie zawierały surowe i marynowane warzywa oraz paseczki nori. Za pierwszym razem danie podane było z jajkiem sadzonym posypanym niewielką ilością usmażonej mielonej wołowiny (bardzo dobre). Kolejna wersja była z paseczkami zamarynowanej, surowej wołowiny podanej z surowym żółtkiem (podobnie ja nasz tatar), nie zawierała jednak w ogóle kimchi a sos chili był jak dla mnie przesłodzony. Ta wersja bez kimchi i słodkim sosem średnio mi przypasowała. Ostania wersja zawierała usmażoną wołowinę w paseczkach i kimchi a sos był minimalnie słodki ta wersja była też bardzo smaczna. Wersja poniżej jest kompilacją wszystkich tych przepisów i wybrałem z nich najbardziej odpowiadające mi elementy (kimchi, surowa wołowina zamarynowana w sosie sojowym, jajko sadzone, kiełki, surowe warzywa).

Typowe składniki Bibimbap: ogórek, marchew, cukinia, biała rzodkiew, grzyby, szpinak, szczypiorek, kiełki, kimchi, wodorosty, tofu, liść sałaty, kurczak, owoce morza, wołowina, jajko. Oraz wszystko co nam podpowie fantazja.