Makaron po koreańsku to super proste w przygotowaniu i bardzo smaczne wegetariańskie danie. Zadaniem kucharza jest tylko ugotować makaron mie i wymieszać ze składnikami sosu. Jest to średnio pikantna, lekka potrawa, które sprawdzi się jako przekąska lub dodatek do łagodnego dania głównego. Do przygotowania potrawy najlepiej nadaje się gruby falowany makaron mie standardowy lub w wersji razowej.
KOREAŃSKA PASTA CHILI GOCHUJANG
Główny smak daniu nadaje kultowa koreańska pasta chili gochujang. Intensywnie czerwona, słodkawa i dosyć ostra (w mojej skali ostrości 5/10) gęsta pasta o niepowtarzalnym smaku. Nie da się jej zamienić żadnym innym sosem lub pastą chili. Jest to jedna z najważniejszych przypraw kuchni koreańskiej, sekretny składnik, który nadaje wielu koreańskim daniom zachwycającego smaku. Gochujang świetnie nadaje się jako dodatek do potraw, stosowany tak jak nasza musztarda - do kiełbaski z grilla, tostów, kanapek etc.Czas przygotowania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 250 g makaronu mie ugotowanego lub
- 250 g makaronu Mie razowego ugotowanego
- 2 łyżki orzeszków ziemnych posiekanych
Sos:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka koreańskiej pasty chili Gochujang
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka cukru
- 1/3 szklanki sosu sojowego koreańskiego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
Do posypania:
- 3 łyżki cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 1 łyżka sezamu białego
Składniki
Sos:
Do posypania:
|
Sposób przygotowania
- W rondelku podgrzewamy masło, dodajemy pastę gochujang i rozprowadzamy na maśle. Dodajemy ocet ryżowy, cukier, sos sojowy, olej sezamowy i starty imbir. Sos podgrzewamy przez 3 minuty.
Udostępnij ten przepis