Przepis na Makaron po koreańsku (by M. Kilmczak)
Makaron po koreańsku to super proste w przygotowaniu i bardzo smaczne wegetariańskie danie. Zadaniem kucharza jest tylko ugotować makaron mie i wymieszać ze składnikami sosu. Jest to średnio pikantna, lekka potrawa, które sprawdzi się jako przekąska lub dodatek do łagodnego dania głównego. Do przygotowania potrawy najlepiej nadaje się gruby falowany makaron mie standardowy lub w wersji razowej.
KOREAŃSKA PASTA CHILI GOCHUJANG
Główny smak daniu nadaje kultowa koreańska pasta chili gochujang. Intensywnie czerwona, słodkawa i dosyć ostra (w mojej skali ostrości 5/10) gęsta pasta o niepowtarzalnym smaku. Nie da się jej zamienić żadnym innym sosem lub pastą chili. Jest to jedna z najważniejszych przypraw kuchni koreańskiej, sekretny składnik, który nadaje wielu koreańskim daniom zachwycającego smaku. Gochujang świetnie nadaje się jako dodatek do potraw, stosowany tak jak nasza musztarda - do kiełbaski z grilla, tostów, kanapek etc.Czas przygotowania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 250 g makaronu mie ugotowanego lub
- 250 g makaronu Mie razowego ugotowanego
- 2 łyżki orzeszków ziemnych posiekanych
Sos:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka koreańskiej pasty chili Gochujang
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka cukru
- 1/3 szklanki sosu sojowego koreańskiego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
Do posypania:
- 3 łyżki cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 1 łyżka sezamu białego
Składniki
Sos:
Do posypania:
|
Sposób przygotowania
- W rondelku podgrzewamy masło, dodajemy pastę gochujang i rozprowadzamy na maśle. Dodajemy ocet ryżowy, cukier, sos sojowy, olej sezamowy i starty imbir. Sos podgrzewamy przez 3 minuty.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (23)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (6)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (14)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (199)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Zestawy orientalne (10)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Komentarze
Przeczytałem skład pasty chili Gochujang.
Przeczytałem skład koreańskiego sosu sojowego.
Nie skorzystam z przepisu.
Szkoda bo zapowiadało się smacznie.
Odnosząc się do wpisu Przemka. Jeżeli jakiś produkt nie odpowiada Ci składem użyj zamiennika. Zupełnie „czysty” skład ma sos sojowy Kikkoman. Zamiennika do Gochujangu nie ma, przynajmniej w naszym sklepie ale nie ma też co demonizować glutaminianu sodu i sorbinianu potasu. Glutaminian sodu jest w Europie na cenzurowanym jednak już w Japonii i Chinach jest składnikiem bardzo popularnym i pożądanym, można go spotkać w ogromnej ilości lokalnych produktów. Jak widać Japończykom to specjalnie nie szkodzi notują 2 najwyższą średnią wieku. Co do środków konserwujących to niestety wiele produktów, szczególnie importowanych, wymaga zabezpieczenia przed psuciem a właśnie sorbinian potasu jest najbezpieczniejszym konserwantem (środek ten występuje naturalnie w jarzębinie). Pozdrawiam.
A ja parę dni temu zamówiłem i już otrzymałem pastę Gochujang i zamierzam jutro zrobić to danie 🙂 Nie ma żadnych dowodów na szkodliwość glutaminianu sodu. „Szkodliwość” ta raczej tkwi w umysłach naszych rodaków gdzie została wykreowana przez plotki nie poparte żadnymi dowodami. Na szczęście mamy w tej kwestii wolność wyboru 🙂
No jeśli nie pasuje nikt nie zmusza do jedzenia.
Wczoraj zrobiłem go do rosołu i muszę powiedzieć, że smakuje pycha. Następnym razem trochę zmodyfikuje skład na więcej dodatków ciemnych z błonnikiem. Ogromnie dziękuje za przepis, własny makaron jest najlepszy, znacznie lepszy niż kupne.
Pasta gochujang jest przepyszna. Przepis super, posypałabym serem i dodałabym jajko. Co do składu to nie wiem czy to od tego, ale słyszałam, że azjaci chorują często na takiego raka żołądka, który nie występuje w innych częściach świata. Może za dużo tych gotowych ramenów jedzą. 😜
Przepis jest naprawdę super, cieszymy się że Pani smakowało 😀
Mieszkańcy krajów azjatyckich są ogólnie szczupli i nie mają problemów z wagą, wiec wydaję się, że kuchnia orientalna, chyba aż tak im nie szkodzi 😉
Zapraszamy do dołączenia do Klubu Orientu dla stałych użytkowników.
Pozdrawiamy
Pyszne jedzenie
Dodaj komentarz