Przepis na Makaron udon z kimchi (by Magda Klimczak)
Makaron udon z kimchi to inspirowane kuchnią koreańską bezmięsne danie z użyciem kimchi z kapusty. Pyszne i zdrowe danie, którego przygotowanie zajmie zaledwie kilkanaście minut. W Korei kimchi jest spożywane głównie jako przystawka. Jednak, jako że jest to ulubiona kiszonka Koreańczyków, stosuję się ją także jako składnik wielu dań: zup, gulaszy, dań stir-fry i makaronów. Zastosowanie masła w przepisie wydaje się być Europejskim elementem dania. Okazuje się jednak, że obecnie Koreańczycy docenili zastosowanie masła w sosach i bardzo chętnie sięgają po nie przygotowując dania z makaronem i smażonym ryżem. Wersja wege wymaga użycia margaryny, bulionu warzywnego oraz kimchi w wersji wegetariańskiej (bez dodatku sosu rybnego). Danie wygląda na zdjęciach Magdy po prostu zabójczo, a użyte składniki sugerują, że jest przepyszne. Nie będę długo czekał i już dzisiaj robię je na obiad.
AKTUALIZACJA: już po obiedzie, danie zabójczo dobre, brak słów żeby to opisać!
AKTUALIZACJA: już po obiedzie, danie zabójczo dobre, brak słów żeby to opisać!
KIMCHI - ZRÓB TO SAM
Kimchi z kapusty możecie przygotować własnoręcznie z jednego z naszych przepisów Kimchi z młodej kapusty lub Kimchi z kapusty pekińskiej lub zastosować gotowe kimchi z puszki. Kimchi to super zdrowa kiszonka, używana jako przystawka do wszelkiego typu dań. Dlatego warto jest zrobić spory zapas bez obawy, że się zepsuje. Kimchi z kapusty wytrzymuje w lodówce bez problemu kilka miesięcy. Magda użyła w przepisie 200g przygotowanej własnoręcznie kimchi z młodej kapusty ale 1 puszka kimchi 160g powinna też wystarczyć aby uzyskać danie o pełnym smaku. Danie najlepiej smakuje ze świeżym makaronem udon ale można go z powodzeniem zastąpić makaronem udon, makaronem ramen lub chińskim makaronem mie.Rodzaj dania | Dania główne, Moje ulubione dania |
Kuchnia | Kuchnia koreańska |
Dieta | Wegańska, Wegetariańska |
Czas przygotowania | 10 minut |
Czas gotowania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 200 g kimchi z kapusty z puszki lub wg. Przepisu 1 lub Przepisu 2
- 2 łyżki koreańskiej pasty chili Gochujang
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego w wersji wege
- 200 g makaronu Udon lub makaronu ramen lub makaronu mie lub 400g świeżego makaronu udon
- pęczek cebuli dymki
- trochę sezamu czarnego
- 3 szt. zółtka w wersji wege pominąć
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Kimchi odsączamy z soku i siekamy. Sok z kimchi zachowujemy.
- Na ćwiartce masła podsmażany odsączone i posiekane kimchi, aż delikatnie się skarmelizuje. Dodajemy sok z kimchi, pastę gochujang i bulion, podgrzewamy ok. 10 min, aż kapustka zmięknie a sos się zredukuje.
- Do sosu dodajemy makaron i pozostałe masło, podgrzewamy kolejne 3 minuty aż masło się rozpuści, a sos pokryje makaron.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Komentarze
Właśnie skończyłem jeść. Danie absolutnie rewelacyjne. Masło dodane do pikantnego sosu z kimchi i surowe żółtko powodują, że sos jest aksamitno- kremowy ale o zdecydowanym pikantno-kwaśnym smaku. Ogólnie pikantne, przecież jest tam sporo kimchi i gochujangu, jednak bez przesady. W mojej skali ostrości 4/10, smakowo 10/10.
Bardzo dobry makaron. Danie robi się bardzo szybciutko. Przyjemnie ostre 🙂
Dodaj komentarz