Przejdź do treści

Makaron udon z kimchi (by Magda Klimczak)

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Makaron udon z kimchi (by Magda Klimczak)
Makaron udon z kimchi to inspirowane kuchnią koreańską bezmięsne danie z użyciem kimchi z kapusty. Pyszne i zdrowe danie, którego przygotowanie zajmie zaledwie kilkanaście minut. W Korei kimchi jest spożywane głównie jako przystawka. Jednak, jako że jest to ulubiona kiszonka Koreańczyków, stosuję się ją także jako składnik wielu dań: zup, gulaszy, dań stir-fry i makaronów. Zastosowanie masła w przepisie wydaje się być Europejskim elementem dania. Okazuje się jednak, że obecnie Koreańczycy docenili zastosowanie masła w sosach i bardzo chętnie sięgają po nie przygotowując dania z makaronem i smażonym ryżem. Wersja wege wymaga użycia margaryny, bulionu warzywnego oraz kimchi w wersji wegetariańskiej (bez dodatku sosu rybnego). Danie wygląda na zdjęciach Magdy po prostu zabójczo, a użyte składniki sugerują, że jest przepyszne. Nie będę długo czekał i już dzisiaj robię je na obiad.

AKTUALIZACJA: już po obiedzie, danie zabójczo dobre, brak słów żeby to opisać!

KIMCHI - ZRÓB TO SAM

Kimchi z kapusty możecie przygotować własnoręcznie z jednego z naszych przepisów Kimchi z młodej kapusty lub Kimchi z kapusty pekińskiej lub zastosować gotowe kimchi z puszki. Kimchi to super zdrowa kiszonka, używana jako przystawka do wszelkiego typu dań. Dlatego warto jest zrobić spory zapas bez obawy, że się zepsuje. Kimchi z kapusty wytrzymuje w lodówce bez problemu kilka miesięcy. Magda użyła w przepisie 200g przygotowanej własnoręcznie kimchi z młodej kapusty ale 1 puszka kimchi 160g powinna też wystarczyć aby uzyskać danie o pełnym smaku. Danie najlepiej smakuje ze świeżym makaronem udon ale można go z powodzeniem zastąpić makaronem udon, makaronem ramen lub chińskim makaronem mie.
Głosów: 3
Ocena: 4
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Głosów: 3
Ocena: 4
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Kimchi odsączamy z soku i siekamy. Sok z kimchi zachowujemy.
  2. Na ćwiartce masła podsmażany odsączone i posiekane kimchi, aż delikatnie się skarmelizuje. Dodajemy sok z kimchi, pastę gochujang i bulion, podgrzewamy ok. 10 min, aż kapustka zmięknie a sos się zredukuje.
  3. Do sosu dodajemy makaron i pozostałe masło, podgrzewamy kolejne 3 minuty aż masło się rozpuści, a sos pokryje makaron.
  4. Makaron dzielimy na 3 porcje, na środku każdej układamy żółtko i posypujemy sezamem i dymką. Przepychota!!!!
    Makaron udon z kimchi
Udostępnij ten przepis

2 komentarze do “Makaron udon z kimchi (by Magda Klimczak)”

  1. Właśnie skończyłem jeść. Danie absolutnie rewelacyjne. Masło dodane do pikantnego sosu z kimchi i surowe żółtko powodują, że sos jest aksamitno- kremowy ale o zdecydowanym pikantno-kwaśnym smaku. Ogólnie pikantne, przecież jest tam sporo kimchi i gochujangu, jednak bez przesady. W mojej skali ostrości 4/10, smakowo 10/10.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *